Tutkimus varoittaa: Somevaikuttajat antavat huonoja neuvoja – tietotaito ei riitä hyvinvointivinkkeihin!

Dieeteille kyytiä - näin onnistut painonpudotuksessa 15:15
Näin onnistut painonpudotuksessa.

Kun oma suosikkibloggaaja postaa kauniita kuvia vihreästä matcha-lattestaan ja avokadoleivistään, voi olla helppo langeta bloggaajan vinkkeihin. Hänhän näyttääkin aina hyvinvoivalta! Ei ehkä kuitenkaan kannattaisi luottaa sokeasti, brittitutkimus varoittaa.

Glasgow'n yliopiston hiljattain tehty tutkimus valottaa somen vaikuttajien jakamien elämäntapaneuvojen luotettavuutta. Tutkimuksen mukaan vain yksi yhdeksästä fitnessbloggaajasta käytti faktoja ja oikeita perusteluja neuvoissaan.

Tutkimuksessa testattiin yhdeksää tutkimusajankohtana kaikkein suosituinta brittiläistä fitnessbloggaajaa heidän painonhallintaneuvojensa luotettavuuden näkökulmasta toukokuun ja kesäkuun 2018 aikana. Kaikilla bloggaajilla oli painonhallintaan keskittyvä blogi ja yli 80 000 seuraajaa jollakin somesivullaan. Bloggaajia ei muutoin nimetty tutkimuksessa. 

Yksi läpäisi testin 

Bloggaajien terveysneuvojen uskottavuutta testattiin 12 kohdan kriteereillä. Heidän ruokaohjeidensa ravintoarvoja, kuten esimerkiksi proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja ja suolapitoisuuksia, analysoitiin. Tutkimuksessa analysoitiin myös heidän päivitystensä virheellisiä terveysväitteitä.

Kahdeksan fitnessbloggaajaa ei läpäissyt tutkimuksen kriteerejä. Vain yksi bloggaajista, joka oli rekisteröity ravitsemusasiantuntija, läpäisi testin.

Petollinen vaikutusvalta 

Vahingollisia tutkimuksen löydökset ovat siksi, että somen fitnessvaikuttajilla on paljon vaikutusvaltaa. On huolestuttavaa, jos bloggaajien seuraajat uskovat kritiikittömästi terveysneuvoja, joille ei ole perusteita tai jotka eivät ole luotettavia. Salilla käynti tai tasapainoinen ruokavalio eivät välttämättä anna riittävää tietotaitoa siihen, että voisi antaa luotettavia neuvoja muille. 

Fitnessbloggaajien neuvoihin kannattaa tämän nojalla suhtautua varauksella. Sopiva kriittisyys ei ainakaan ole haitaksi.

Lue myös:

    Uusimmat