Tutkimus: Uniapnean hoito parantaa naisten seksielämää

6:56

Uniapnean hoitaminen CPAP-ylipainehengityshoidolla voi tuoreen tutkimuksen perusteella parantaa potilaiden seksielämää. Hyödyt koskevat kuitenkin vain naisia.

Yllä olevalla videolla selviää, mitä yllättävää Huomenta Suomen juontajan yöunista paljastui sykeanalyysissa.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 182 uniapneapotilaan seurantaan. CPAP-hoitolaitetta vähintään neljä tuntia yössä käyttävät kokivat seksielämänsä parantuneen vuoden hoidon aikana. Ero havaittiin verrattuna potilaisiin, jotka käyttivät laitetta tuskin lainkaan.

Tarkemmassa analyysissa, jossa huomioitiin myös sukupuoli, seksielämän parannukset näkyivät edelleen naispotilaiden ryhmässä, mutta miesten tilanne heikkeni. Tässä analyysissa CPAP-hoitoon sitoutuneiden miesten seksielämä ei enää eronnut hoitoa vieroksuvista.

Seksielämän ja uniapnean yhteyksiä on tutkittu aikaisemminkin, mutta valtaosassa tutkimuksista huomion keskipisteenä on ollut miesten seksuaalisuus. Nyt saadut tulokset ovat poikkeus siinäkin mielessä, että aiemmissa selvityksissä CPAP-hoidon on havaittu parantavan miesten seksielämää.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery -lehdessä.

CPAP-hoidossa potilas pitää öisin naamaria, johon ohjataan kevyesti paineistettua ilmaa. Tämä pitää ahtautuvat ylähengitystiet auki ja estää uniapneaan kuuluvat hengityskatkokset.

Uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja