Tutkimus: Tässä iässä saat parhaat unet

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan unenlaatu saattaakin iän myötä parantua eikä heikentyä, kuten yleensä ajatellaan. Tyytyväisimpiä nukkumiseensa ovat 80-vuotiaat, tulokset osoittavat.

Tulokset eivät varsinaisesti tarkoita sitä, että unihäiriöt ja -vaikeudet välttämättä vähentyisivät ihmisten ikääntyessä, mutta ainakin ne koetaan vähemmän haittaavaksi.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin unitutkimukseen erikoistuneessa Sleep-lehdessä ja perustuvat yli 150 000 yhdysvaltalaisen puhelinhaastatteluihin.

Haastatteluiden perusteella uniongelmat ja väsymys olivat varsinkin naisten ongelmia, ja liittyivät usein masennukseen tai muihin terveysongelmiin. Lukuun ottamatta keski-iässä tapahtuvaa univaikeuksien lisääntymistä vastaajat kuitenkin muuttuivat iän myötä tyytyväisemmiksi unenlaatuunsa. Tämä havaittiin miehillä ja naisilla yhtä lailla.

Tutkijat pitävät tuloksia yllättävinä, sillä tutkimusta aloittaessaan he olettivat uniongelmien lisääntyvän iän myötä. Havainto on tärkeä monestakin syystä. Se viittaa muun muassa siihen, että vanhusten uniongelmiin pitää suhtautua vakavasti eikä sivuuttaa niitä vain normaalina ikääntymisenä.

Lue myös:

Duodecim/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja