Tutkimus: Tällaiset ihmiset eivät koskaan masennu!

Manchesterin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin että masennukselta välttyvillä ihmisillä on ominaisuus, joka psykiatrisen ammattikunnan mukaan tunnetaan lannistumattomuutena.

Manchesterin yliopiston psykologin Rebecca Elliotin mukaan ihmisten alttius masentua vaihtelee suuresti ihmistyypistä riippuen.

– Toisessa päässä ovat hyvin haavoittuvaiset ihmiset. Kohdatessaan hyvin vähän stressiä heille kehittyy mielenterveyden ongelmia. Toisessa päässä taas ovat ihmiset, jotka ovat käsitelleet paljon hirvittäviä ja stressaavia asioita, mutta pysyvät silti positiivisina ja optimistisina. Suurin osa meistä sijoittuu johonkin tämän vaa’an keskivaiheille, Elliott kertoo.

Englantilaistutkimuksessa ei olla vielä toistaiseksi onnistuttu selvittämään lannistumattomuuden alkuperää. Tutkijat eivät ole varmoja, liittyykö lannistumattomuus perimäämme, onko se opittavissa vai voiko sen jäljittää aivojen kemiasta.

Tutkimukseen osallistuneiden joukko koostuu sekä masentumattomista että helposti masentuvista ihmisistä. Tutkimukseen osallistujat on jaettu ryhmiin jotka perustuvat neljään mahdolliseen korkean ja matalan stressin yhdistelmään, joko masennuksen kanssa tai ilman. Osallistujilta on tutkittu muun muassa sylkinäytteestä ilmenevää stressihormonitasoa, sekä aivojen funktionaalisella magneettikuvauksella selviävää aivojen eri osien aktiivisuutta.

– Yhdessä tehtävässä osallistujat katsovat emotionaalisesti latautuneita kuvia, ja heidän pitää painaa kuvat muistiinsa. Pian tämän jälkeen kuvat näytetään heille uudestaan yhdessä toisten kuvien kanssa ja heidän on muistettava ne, jotka jo kerran näkivät. Näin otetaan selvää heidän emotionaalisesta muististaan eli siitä, kuinka hyvin ihminen muistaa materiaalia, jossa tunteellisuus on osatekijä, Rebecca Elliott kertoo.

Lähde: BBC

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja