Tutkimus: Sydänkohtauksen riski alenee hammaslääkärikäynneillä

Ihmiset, jotka huolehtivat hampaistaan säännöllisillä hammaslääkärikäynneillä, kärsivät muita harvemmin sydänongelmista, uusi tutkimus paljastaa.

Taiwanilaistutkijoiden tekemä selvitys paljastaa, että hampaiden puhdistus hammaslääkärillä alentaa sydänkohtauksen riskiä 24 prosentilla. Myös aivoinfarktiriski on hampaiden puhdistuksesta huolta pitävillä 13 prosenttia pienempi kuin niillä, jotka eivät ikinä käy hammaslääkärintarkistuksissa. Tutkimustulos esiteltiin American Heart Accociationin konferenssissa Floridassa.

Tutkimus kesti seitsemän vuotta ja siihen osallistui 100 000 ihmistä. Noin puolet tutkimukseen osallistuneista hoiti hampaitaan hammaslääkärissä vähintään kerran vuodessa, toinen osa sen sijaan ei.

– Sydänkohtauksen ja aivoinfarktin riski oli kaikkein alin ihmisillä, jotka kävivät puhdistamassa hampaansa hammaslääkärillä vähintään kerran vuodessa, tutkimuksen johtaja Emily Chen kertoo.

British Dental Health Foundationin toimitusjohtaja Nigel Carter muistuttaa, että hampaiden puhdistus hammaslääkärillä poistaa hammaskiveä, millä on monia haitallisia vaikutuksia.

– Mikäli hammaskiveä ei poistata, ikenet tulehtuvat, mikä voi aiheuttaa ientulehduksen ja lopulta iensairauden. Tällöin myös muu terveytesi, ei vain suuterveytesi, voi vaarantua, Carter sanoo.

Iensairauksilla on havaittu olevan yhteys moniin muihin sairauksiin, kuten kohonneeseen sydänkohtausriskiin.

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock, Deklofenak

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja