Tutkimus: Sydäninfarktin jälkeen kannattaisi ottaa pian influenssarokote

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Seuraavat tekijät voivat lisätä perussairauksien riskiä

Sydäninfarktipotilaan ennuste paranee selvästi, jos hän saa influenssarokotuksen muutaman päivän sisällä sairastumisesta. Hyödyt näkyivät vuoden mittaisessa seurannassa.

Tiedot käyvät ilmi kahdeksassa maassa tehdystä tutkimuksesta, jossa 2 500 sydäninfarktipotilasta satunnaistettiin saamaan joko influenssarokotus tai lumerokotus 72 tunnin sisällä sairastumisesta.

Kun potilaita seurattiin vuoden ajan, influenssarokotuksen saaneiden riski sairastua uudelleen, joutua pallolaajennukseen tai menehtyä seurannan aikana oli noin kolmanneksen pienempi kuin verrokkien.

Tutkijat tekivät myös meta-analyysin, jossa analysoitiin aikaisempien tutkimusten aineistoja, ja analyysi tuki varsinaisen tutkimuksen havaintoja. Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat, että influenssarokotus annettaisiin sairaalassa kaikille sydäninfarktipotilaille influenssakauden aikana.

Tutkimus julkaistiin Circulation-lehdessä.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat