Yksi kysymys paljastaa sydänkohtausriskin – myös uusiutuminen todennäköisempää

Riski sairastua sydäninfarktiin on suurempi, jos joku lähisukulaisista on aiemmin sairastunut sydän- ja verisuonitautiin. Sukurasite altistaa myös sydäninfarktin uusiutumiselle, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä, ja sen perusteella riski sairastua uuteen sydän- ja verisuonitautioireeseen sydäninfarktin jälkeen oli noin viidenneksen suurempi, jos potilaan lähisukulainen oli sairastunut sydän- ja verisuonitautiin nuorena. Miehillä tämä tarkoitti sairastumista alle 55- ja naisilla alle 65-vuotiaana.

Yhteydet näkyivät riippumatta muista sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä.

Perinnöllisen alttiuden on tiedetty suurentavan sydänriskejä, mutta tulokset vahvistavat näyttöä ja osoittavat sen koskevan myös sydäninfarktiin sairastuneita. Tulokset osoittavat myös, että perinnöllisen alttiuden voi helposti todeta ilman geenitestejä selvittämällä potilaan lähisukulaisten sairaudet.

Tutkimukseen osallistui 26 000 ruotsalaista, jotka olivat sairastuneet ensimmäistä kertaa sydäninfarktiin vuosina 2005–2013. Potilaita seurattiin vuoden 2018 loppuun.

Sydäninfarktin oireet

Sydäninfarkti eli sydänkohtaus tarkoittaa sydänlihaksen kuoliota, joka johtuu sepelvaltimon tukkeutumisen aiheuttamasta hapenpuutteesta.

Yleensä sydäninfarkti aiheuttaa kovan, laajalti rintalastan takana tuntuvan kivun. Kipua kuvataan usein puristavaksi tai vannemaiseksi, ja se voi säteillä olkavarsiin, leukaan ja jopa selkään. Kipu on kovaa, se jatkuu samanlaisena ja usein nostattaa kylmän hien pintaan.

Näin elvytät aikuista 2:23
Osaatko toimia hädän hetkellä? Katso videolta, miten annat painelu-puhalluselvytystä aikuiselle.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat