Korkea kolesteroli on merkittävä terveysriski, josta voi kärsiä tietämättään – ja vaikka olisi normaalipainoinen. Uutisaamussa keskusteltiin suomalaisten kolesteroliarvoista sekä siitä, miten niitä saataisiin matalammaksi.
Kolesterolia tarvitaan elimistössä muun muassa solujen rakenneaineeksi ja eräiden hormonien muodostamiseen, mutta monen verisuonissa tätä rasvan kaltaista ainetta on ihan liikaa.
– Se on erittäin tavallista, kardiologi ja Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala sanoi Uutisaamun haastattelussa.
Vuonna 2017 ilmestyneen väestötutkimuksen mukaan noin 40–45 prosentilla suomalaisista kokonaiskolesteroliarvo on ihannelukemissa eli alle 5 millimoolia litrassa (mmol/l). Yhtä monella kolesteroli on hieman kohonnut eli 5–6,5 mmol/l. Joka kymmenennellä kolesteroliarvot ovat todella korkealla.
Osalla geenit ja perinnölliset kolesterolisairaudet vaikuttavat arvoihin. Tavallisin kolesterolia nostava perinnöllinen sairaus on FH-tauti, jota aiheuttavaa geenivirhettä kantaa noin 10 000 suomalaista. Perintötekijät voivat vaikuttaa myös siihen, kuinka hyvin kolesteroli suolistosta imeytyy.
Merkittävin syyllinen korkeaan kolesteroliin löytyy kuitenkin elintavoista ja nimenomaan ruokavaliosta – syömme liikaa kovia eli tyydyttyneitä rasvoja.
Hälyttävä esimerkki ruokavalion vaikutuksesta väestön sydänterveyteen saatiin 2010-luvulla, kun pitkään laskeneissa keskimääräisissä kolesteroliarvoissa nähtiin piikki. Samaan aikaan hehkutettiin dieettejä, joissa ravinnon hiilihydraatteja korvattiin rasvoilla.

