Tiedätkö oman lukusi? Tämä on sydänterveyden "kaiken alulle paneva voima" – "Jos jotain tarvitsee mitata verenpaineen lisäksi, niin..."

Korkea kolesteroli on merkittävä terveysriski, josta voi kärsiä tietämättään – ja vaikka olisi normaalipainoinen. Uutisaamussa keskusteltiin suomalaisten kolesteroliarvoista sekä siitä, miten niitä saataisiin matalammaksi.

Kolesterolia tarvitaan elimistössä muun muassa solujen rakenneaineeksi ja eräiden hormonien muodostamiseen, mutta monen verisuonissa tätä rasvan kaltaista ainetta on ihan liikaa.

– Se on erittäin tavallista, kardiologi ja Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala sanoi Uutisaamun haastattelussa.

Vuonna 2017 ilmestyneen väestötutkimuksen mukaan noin 40–45 prosentilla suomalaisista kokonaiskolesteroliarvo on ihannelukemissa eli alle 5 millimoolia litrassa (mmol/l). Yhtä monella kolesteroli on hieman kohonnut eli 5–6,5 mmol/l. Joka kymmenennellä kolesteroliarvot ovat todella korkealla.

Osalla geenit ja perinnölliset kolesterolisairaudet vaikuttavat arvoihin. Tavallisin kolesterolia nostava perinnöllinen sairaus on FH-tauti, jota aiheuttavaa geenivirhettä kantaa noin 10 000 suomalaista. Perintötekijät voivat vaikuttaa myös siihen, kuinka hyvin kolesteroli suolistosta imeytyy.

Merkittävin syyllinen korkeaan kolesteroliin löytyy kuitenkin elintavoista ja nimenomaan ruokavaliosta – syömme liikaa kovia eli tyydyttyneitä rasvoja.

Hälyttävä esimerkki ruokavalion vaikutuksesta väestön sydänterveyteen saatiin 2010-luvulla, kun pitkään laskeneissa keskimääräisissä kolesteroliarvoissa nähtiin piikki. Samaan aikaan hehkutettiin dieettejä, joissa ravinnon hiilihydraatteja korvattiin rasvoilla.

Korkea kolesteroli on merkittävä terveysriski

Korkea kolesteroli on merkittävä terveysriski, vaikka toisinaan kuulee muuta väitettävän. Rasvan kaltaista ainetta tarvitaan elimistössä, mutta vain vähän. Liika kolesteroli kertyy vuosien saatossa valtimoverisuonten seinämiin ja alkaa estää veren virtaamista suonissa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Tähän toki vaikuttavat muutkin tekijät, pahimpana korkea verenpaine, tupakka ja diabetes, mutta se LDL-kolesteroli on se kaiken alulle paneva voima ja ylläpitäjä, Hekkala sanoi.

Jos päästä varpaisiin verta kuljettavat suonet tukkeutuvat, näkyvät vaikutukset monessa paikassa. Sydämen valtimoiden eli sepelvaltimoiden ahtautumisen tavallisin ilmentymä on sydäninfarkti. Korkea kolesteroli on myös muistisairauksien riskitekijä.

Korkeasta kolesterolista kertovat oireet, kuten rintakipu, rasituksessa ilmenevä hengenahdistus tai rasvapatit, ovat hälytysmerkkejä siitä, että valtimoiden ahtautumisprosessi on jo pitkällä. Oireita ei kannatakaan jäädä odottelemaan vaan omat kolesteroliarvonsa tulisi mittauttaa viimeistään kolmekymppisenä. 

Mittaus voidaan tehdä esimerkiksi työterveyshuollossa tai terveyskeskuksessa.

– Jos jotain tarvitsee mitata verenpaineen lisäksi sydänterveyden eteen, niin se on kolesteroli, Hekkala linjasi.

Elintapamuutokset hoidon kulmakivenä

Periaatteessa korkean kolesterolin ennaltaehkäisy ja hoito ei ole hankalaa: terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja tupakoimattomuus suojaavat myös monelta muulta pitkäaikaissairaudelta.

Kolesteroliarvojen hallinnassa huomio kiinnittyy rasvan laatuun. Kova eli tyydyttynyt rasva pitäisi korvata ruokavaliossa pehmeällä eli tyydyttymättömällä rasvalla. Kovia rasvoja on etenkin eläinperäisissä rasvoissa. Kasviöljyissä sen sijaan on paljon pehmeitä rasvoja – poikkeuksena palmuöljy ja kookosrasva. Kalaöljyt sen sijaan eivät vaikuta veren kolesterolipitoisuuteen, vaikka ne muutoin ovat sydänterveydelle suotuisia. 

Erityisesti täysjyvätuotteista löytyvien kuitujen lisääminen ruokavalioon on hyödyllistä monella tapaa, myös kolesteroliarvojen kannalta. Täsmätuotteita etsivien kannattaa valita kasvissteroleita- tai stanoleita sisältäviä tuotteita, jotka estävät jonkin verran ravinnon kolesterolin imeytymistä.

Tuotteeseen painettu Sydänmerkki kertoo hyvästä valinnasta. Tuoteselostetta lukiessa huomio tulisi kiinnittää siihen, että tyydyttynyttä rasvaa on alle kolmannes ruoan sisältämästä rasvasta.

– Mikään absolutisti voin suhteen ei tarvitse olla, ei meillä Sydänliitossakaan sellaista viestiä ole. Kohtuus kaikessa. Ja on hirveän tärkeää tietää ne omat arvonsa, Hekkala muistutti.

Tunnista hyvä ja paha kolesteroli 11:48
Katso Hekkalan koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat