Mainos

Tutkimus paljastaa: yöllä maitoa saavat yksivuotiaat heräilevät ikätovereitaan useammin

Ennenaikainen syntymä ja yösyöttö vaikuttavat yksivuotiaan uneen, ilmenee Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) yksivuotiaiden nukkumista selvittäneestä tutkimuksesta. Tulosten mukaan maitoa yöllä saavat lapset heräilevät useammin kuin esimerkiksi kosketuksella rauhoitettavat lapset.

Ennenaikaisesti syntyneet lapset tarvitsevat tutkimuksen mukaan vielä yksivuotiaanakin enemmän päiväunia kuin täysiaikaisena syntyneet ikätoverinsa. Ennenaikaisesti syntyneillä havaittiin myös olevan epäsäännöllisempi unirytmi. Toistuvasti, vähintään kolmena yönä viikossa heräilee puolet lapsista.

Tutkijoiden mukaan tuloksista ilmeni, että tupakointia vähätellään. Tutkimukseen osallistuneista naisista neljä prosenttia ilmoitti tupakoineensa raskauden aikana, mutta verinäyteanalyysissä nikotiinille altistuneita oli kuitenkin kaksinkertainen määrä. Tutkija Pasi Huuskonen Itä-Suomen yliopistosta arvioi asian selittyvän vähättelyn lisäksi esimerkiksi altistumisella passiiviselle tupakoinnille tai nikotiinituotteiden käytöllä.

Vuonna 2012 alkaneeseen KYSin Kubico-syntymäkohorttitutkimukseen on osallistunut tähän mennessä noin 8000 äitiä ja lasta.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.