Tutkimus paljastaa terveellisen ja epäterveellisen ruokavalion hintaeron

Tuoreen tutkimuksen mukaan terveellisesti syöminen ei verota kukkaroa niin paljon kuin voisi kuvitella.

Heikolle ruokavaliolle löytyy yleensä monta selitystä siitä kuinka vihannesten maku ei miellytä aina siihen, että terveellistä ruokaa on vaikea laittaa.

Uusi tutkimus on kuitenkin kumonnut yhden mahdollisista selityksistä – terveellisen ruoan kallis hinta ei nimittäin ainakaan käy enää pätevästä tekosyystä. Tutkijat huomasivat, että terveellisesti syöminen tulisi vain yhden punnan eli 1,20 euroa kalliimmaksi päivässä kuin heikompilaatuinen ruokavalio.

Vaikka moni moittii terveellisten ruokien hintaa, todellisuudessa hintaero tuoreiden vihannesten, hedelmien, pähkinöiden ja kalan sekä valmisruokien välillä on mitätön, Harvardin yliopiston tutkijat sanovat. Kun hintaeroa vielä verrataan pitkän aikavälin terveysvaikutuksiin, se on jopa merkityksetön, tutkijat painottavat.

"Ero on pienempi kuin ihmiset ehkä odottivat"

British Medical Journal Open -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa vertailtiin 27:ää ruokien hintatietoja sekä syömistottumuksia käsittelevää tutkimusta kymmenestä korkean elintason maasta.

Tutkimuksessa arvioitiin hintoja niin annosta, 200 kilokaloria kuin eri ruokiakin kohden. Lisäksi arvioitiin hintoja sekä päivää että 2 000 kilokaloria kohden. Tutkijat huomasivatkin, että runsaasti hedelmiä, vihanneksia, kalaa ja pähkinötä sisältävä terveellinen ruokavalio tulee päivässä 1,20 euroa kalliimmaksi kuin runsaasti valmisruokia, lihaa ja puhdistettuja viljoja sisältävä ruokavalio.

– Vaikka terveellisemmät ruoat maksavat enemmän, ero on pienempi kuin ihmiset ehkä odottivat, pohtii apulaisprofessori Dariush Mozaffarian.

Mozaffarian huomauttaa kuitenkin, että tämäkin ero voi toki olla taakka joillekin perheille ja asialle tulisikin tehdä jotain. Toisaalta hintaero on pieni, jos ottaa huomioon ruokavalioista johtuvista kroonisista sairauksista aiheutuvat kustannukset. Nämä kustannukset olisivat pienemmät, jos ihmiset söisivät terveellisemmin.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat