Mainos

Tutkimus: Olet fiksumpi ihminen 58 minuutin ajan treenin jälkeen

Tutkimuksen mukaan liikunta ennen älyllistä haastetta voi auttaa sinua selviämään tehtävästä entistäkin paremmin.

Ennen tärkeää koetta tai työtehtävää kannattaa kuntoilla vähintään viiden minuutin ajan. Yhdysvaltalaisen Michiganin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan liikunta tehostaa muistia ja voi näin ollen auttaa selviytymään tehtävästä paremmin. 

– Meillä on entistä enemmän tietoa, joka osoittaa, että mitä enemmän liikuntaa harrastat, sitä paremmin muistat pitkällä aikavälillä, tutkimuksen johtaja Matthew Pontifex kertoo.

Jopa rauhallinen kävely voi riittää

Nähdäkseen, kuinka hikoilusessio vaikuttaa oppimiseen ja muistiin, Pontifex ja hänen tiiminsä antoivat koehenkilöille aamulla listan sanoista, jotka heidän tuli lukea läpi. Kahdentoista tunnin jälkeen koehenkilöitä pyydettiin luettelemaan sanoja listasta, jonka he olivat nähneet aamulla.

Pontifexin mukaan tulokset liikunnan ja muistamisen välisestä yhteydestä olivat yllättäviä.

– Vietitpä sitten koko päivän sohvalla tai olitpa koko päivän fyysisesti aktiivinen, sillä ei ollut eroa. Mutta ihmiset, jotka treenasivat tuntia ennen testausta, selvisivät kokeesta paremmin kuin muut samaa ikäluokkaa olevat henkilöt, jotka eivät harrastaneet liikuntaa.

Toisille ihmisille jopa rauhallinen kävely ennen testiä riitti parantamaan heidän muistiaan. Tutkimuksen mukaan liikunta voi lisätä välittäjäaine noradrenaliinin määrää aivojen kriittisillä, pitkäkestoiseen muistiin vaikuttavilla alueilla.

Liikunta oppimisen jälkeen ei kuitenkaan suositeltavaa

Aivan kaikki liikunta ei kuitenkaan parantanut muistia. Tutkimuksessa kävi nimittäin ilmi myös se, että liikunta parin tunnin sisällä uuden oppimisesta vaikutti muistiin päinvastaisella tavalla. Liikunta aamuisen sanalistan lukemisen jälkeen teki sanojen muistamisesta itse asiassa vaikeampaa. Tutkijat eivät ole täysin varmoja siitä, mistä tämä ilmiö johtuu, mutta heillä on hyvä arvaus.

– Yksinkertaisin selitys on, että liikunta auttaa stimuloimaan aivoja. Jos et liiku uudenoppimisen jälkeen, nämä muistot vakiintuvat ja tulevat talletetuiksi.

Pienen stimulointipyräyksen antaminen aivoille ennen muistia vaativaa tehtävää auttaa sen sijaan sinua muistamaan paremmin.

***

0:41

Lähteet: Men’sHealth, Nature 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.