Tutkimus: Nainen ostaa 28 kiloa vaatteita vuodessa

Kertakäyttömuodin seurauksena nykynaisella on vaatekaapissaan neljä kertaa enemmän vaatteita kuin 80-luvulla. Toistaiseksi määrä tuntuu korvaavan laadun, mutta suunta on hiljalleen muuttumassa.

Uuden tutkimuksen mukaan keskiverto nainen shoppailee yhden vuoden aikana vaatteita noin 28 kiloa – eli noin puolet painostaan, kertoo Daily Mail. Tämä tarkoittaa sitä, että naisilla on vaatekaapissaan neljä kertaa enemmän vaatteita kuin vuonna 1980.

Asiantuntijoiden mukaan huomiota herättävässä uudessa kehityssuunnassa naiset myös heittävät saman verran vaatteita menemään vuosittain.

Keskivertonaisella roikkuu nyt vaatekaapissaan nyt 22 vaatekappaletta, joita hän ei ikinä käytä. Oletettavasti nainen käyttää ulkonäköönsä noin 153 000 euroa elämänsä aikana.

Lukujen nousuun liittyy niin sanottu kertakäyttömuoti, jonka avulla naiset voivat ostaa julkkisten suosimia tyylejä halvemmalla. He ovat myös omaksuneet tavan ostaa enemmän sen sijaan, että investoisivat yksilöllisempiin vaatteisiin.

Kertakäyttömuoti seurausta julkkiskulttuurista

Kuluttaja-asiantuntija Lucy Sieglen mukaan julkkiskulttuuri, jossa puetaan joka päivä jotain uutta ylle, on saanut aikaan shoppailijoiden uuden sukupolven. Hän mainitsee syiksi myös vuosikymmenen aikana laskeneet merkkivaatteiden hinnat sekä nettikauppojen lisääntymisen ja vakuuttaa, että laadun laskiessa vaatekaapin sisällöt ovat kasvaneet.

Luvut tukevat tätä väittämää. Vuonna 2007 myytiin kolme paria farkkuja joka sekunti. Vuosina 2001–2005 naistenvaatteiden ostaminen nousi 21 prosenttia ja yksittäisen vaatekappaleen hinta laski 14 prosenttia.

Maailmanlaajuiset markkinat vastaavat kuluttajan toiveisiin tuottamalla 80 biljoonaa uutta vaatekappaletta vuodessa.

– Kertakäyttömuodin ilmiö on vaikuttanut meihin kaikkiin. Ennen olimme vain hyvin kiinnostuneita, mitä supertähdillä oli päällään punaisella matolla ensi-illoissa. Sitten tulimme pakkomielteiseksi siitä, mitä Britney Spearsilla on päällään, kun hän ajaa kahvilan drive-in-kaistalle. Se poiki kokonaan oman osionsa ylellisille arkivaatteille, Sieglen kertoo.

Kun naiset kuluttavat nopeaa vauhtia ja heittävät samalla paljon vaatteita menemään, heille jää käteen vaatekaappi, jonka sisällöstä puuttuu tyyli ja käyttökelpoisuus.

Kertakäyttömuodin kulutuksen odotetaan kuitenkin hidastuvan.

– Ihmisillä on vähemmän rahaa ja he kiinnittävät hiukan enemmän huomioita hintarakenteeseen sekä vaatteiden laatuun ja yksilöllisyyteen, kertoo vähittäismyynnin analyytikko Sarah Peters.MTV3/Helmi

Lähde: Dailymail.co.uk

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja