Tutkimus: Lastenhoito-oppaista äideille paineita ja pahaa mieltä

Tutkimuksen mukaan tuore äiti ei saa lastenhoito-oppaista tukea ja opastusta, vaan lähinnä pahan mielen.

Varsinkin ensisynnyttäjä hakee usein odotukseensa tukea ja tietoa kirjoista. Liiallinen lueskelu voi kuitenkin aiheuttaa suuria paineita tulevalle äidille, kertoo Daily Mail.

Historiantohtori AngelaDavisin johtamassa, Warwickin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että useissa lastenhoito-oppaissa ollaan yleensä eri mieltä siitä, mitkä ovat parhaita hoito-ohjeita ja missä asennossa vauvan pitäisi esimerkiksi nukkua. Jokainen kirja kuitenkin vakuuttaa, että juuri sen antamia ohjeistuksia kannattaa seurata. Tämä aiheuttaa paineita äideille.

Moni äiti onkin epätietoinen ja hämmentynyt sen suhteen, miten lapsi kasvatetaan "oikeaoppisesti". Erilaiset ohjekirjat saavat äidin tuntemaan olonsa puutteelliseksi, koska kirjojen vaatimukset ovat epärealistisia.

Epäonnistumisen tunteita kirjasta

– Mikä tahansa kirjan viesti onkaan, kaikenlaiset ohjeet annetaan käskyn muodossa, ja kirjailijat usein korostavat niitä äärimmäisiä seurauksia, joita ohjeen noudattamatta jättämisestä seuraa, Davis sanoo.

Davisin mukaan kirjoista löytyy lohduttavia ja tukea antaviakin ohjeita, mutta usein teokset saivat naiset tuntemaan itsensä epäonnistuneiksi äideiksi.

– Yli 50 vuotta, ja asiantuntijat eivät vieläkään osaa olla yhtä mieltä siitä, mikä on paras tapa lähestyä äitiyttä. Ristiriitainen informaatio saa naiset tuntemaan olonsa hämmentyneiksi ja pettyneiksi, Davis toteaa.

Tutkimuksessa havainnoitiin kuutta lastenhoito-opaskirjaa, jotka olivat ilmestyneet lähes vuosisadan aikana. Tutkijat myös haastattelivat 160 naista.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja