Tutkimus: Joka viides koronapotilas sairastuu johonkin näistä kolmesta mielenterveyden häiriöstä – vahvistaa huolestuttavaa käsitystä

Tällaisia ovat psykoosin oireet 3:54
Videolla kerrotaan, millaisia ovat psykoosin oireet.

Uusi tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan covid-19 voi vaikuttaa aivoihin ja mieleen. The Lancet Psychiatry -lehdessä ilmestyneen tutkimuksen mukaan koronatartunnan saaneista joka viidennellä todetaan psykiatrinen häiriö 90 päivän sisällä. 

Tutkimus perustuu 69 miljoonan amerikkalaisen terveystietoihin, joihin sisältyi yli 62 000 koronatapausta. Kolmen kuukauden sisällä koronaviruksen toteamisesta yksi viidestä eli 20 prosenttia potilaista sai ensimmäisen ahdistus-, masennus- tai unettomuusdiagnoosinsa. Tämä oli noin kaksi kertaa enemmän kuin muilla potilasryhmillä.

– Ihmiset ovat olleet huolissaan, että covid-19:stä selviytyneillä on kohonnut riski mielenterveysongelmiin ja tuloksemme osoittavat tämän olevan todennäköistä, psykiatrian professori Paul Harrison Oxfordin yliopistosta sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tutkimuksen mukaan yleisimmät koronapotilaille kehittyneet mielenterveyshäiriöt olivat ahdistus, masennus ja unettomuus. Lisäksi tutkijat huomasivat merkittävän yhteyden infektion ja aivojen toiminnan heikentymisen välillä.

Tutkijat myös havaitsivat, että ennestään mielenterveysongelmista kärsivät sairastuivat todennäköisemmin covid-19-tautiin kuin ihmiset, joilla ei ollut mielenterveyden häiriöitä.

Koronavirus voi aiheuttaa neurologisia ja neuropsykologisia oireita

Koronavirus voi tulehduttaa keskushermoston ja aiheuttaa tätä kautta neurologisia ja neuropsykologisia oireita. Korona saattaa aiheuttaa esimerkiksi pitkäaikaista väsymystä, päänsärkyä, muistihäiriöitä, psykooseja ja poikkeavuuksia aivojen toiminnassa. 

Myös nyt ilmestyneessä tutkimuksessa havaittu yhteys masennuksen, ahdistuneisuuden ja dementian kaltaisiin oireisiin on todettu aiemmin

Esimerkiksi elokuussa ilmestyneessä tutkimuksessa huomattiin, että yli puolet sairaalahoitoa vaatineista koronapotilasta kärsi psykiatrisesta häiriöistä kuukauden päästä. Yleisimpiä häiriöitä olivat ahdistus, masennus, unettomuus sekä traumaperäinen stressihäiriö.

Fyysisten vaikutusten lisäksi koronavirus vaikuttaa ihmisten mielenterveyteen pandemian psykologisen kuormittavuuden vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat