Ahdistuneisuutta, psykooseja – uusi tutkimus: korona voi aiheuttaa nuoremmissakin ikäryhmissä vakavia komplikaatioita

1:10
Tällaista tietoa THL suunnitteli jakavansa maskeista keväällä – ministeriö torppasi mainokset

Aivoihin ja hermostoon liittyvät komplikaatiot ja jälkitaudit ovat oletettua yleisempiä vakavasta koronataudista kärsivien nuorehkojen potilaiden keskuudessa.

Tutkimustuloksesta kertoo Britannian kansallinen terveystutkimusinstituutti NIHR. Tutkimusaineistoa varten kerättiin 153 potilaan tiedot.

Vakava koronatauti voi altistaa sairastuneita muun muassa aivoinfarkteille sekä useille muille neurologisille oireille.

Alle 60-vuotiailla, sairaalahoitoa vakavaan koronaan saavilla potilailla, todettiin tutkimuksessa olevan odotettua korkeampi todennäköisyys saada vakavia psykiatrisia häiriöitä, kuten psykooseja sekä poikkeavuuksia aivojen toiminnassa.

Suurin kaikkein vakavimmista oheistaudeista, kuten aivoinfarkteista ja aivoverenvuodoista, ilmaantui kuitenkin yli 60-vuotiaille vakavasta koronasta kärsiville potilaille.

Sen sijaan noin puolet tapauksista, joissa potilas kärsi aivotoiminnan häiriöistä, kuten psykoosista tai aivojen turvotuksesta, havaittiin nuoremmassa ikäryhmässä.

Lisäksi nuoremmassa potilasryhmässä (alle 60-vuotiaat) esiintyi muun muassa katatonisuutta, masennusta, ahdistuneisuutta sekä dementian kaltaisia oireita.

Virus iskee hermostoon

Tutkijoiden mukaan oheistaudit ja oireet voivat olla merkki viruksen hermostolle aiheuttamista vaurioista. Jatkotutkimusten avulla voidaan kenties kehittää uusia hoitomuotoja.

Tutkimus näyttää myös vahvistavan hypoteesia, jonka mukaan koronan aiheuttamat hermostolliset oireet ovat aikaisempia virusepidemioita ja pandemioita yleisempiä.

Psykiatrisia ja neurologisia oireita havaittiin myös muun muassa sikainfluenssaepidemian aikana, mutta oireet jäivät melko harvinaisiksi.

Koronapandemian alkumetreillä tietoja psykiatrisista ja hermostollisista oireista alkoi saapua Kiinasta ja Italiasta.

Tuolloin brittineurologit uskoivat, että korona voisi aiheuttaa odotettua laajempia oireita. Tästä ei ollut kuitenkaan alussa varmuutta.

Tutkijoiden lähtöolettamuksen mukaan koronatapauksia saattoi myös olla liikkeellä jo niin paljon, että harvinaisempiakin komplikaatioita alkoi tulla esiin sairastuneiden suuren joukon seasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja