Korona voi vaikuttaa uneen kahdella tapaa – asiantuntijat varoittavat unettomuuden seurauksista: "Ei ole mikään leikin asia"

Apua uniongelmiin – uniasiantuntijoiden Nuku hyvin -teos julkaistiin 8:25
Miksi jotkut ihmiset pärjäävät alle 6 tunnin yöunilla? Syy piilee aivojen puhdistusjärjestelmässä, arvioivat asiantuntijat. Katso koko haastattelu videolta.

Uunituoreen Nuku hyvin -teoksen kirjoittaneet Helsingin Uniklinikan uniasiantuntijat kertoivat Uutisaamussa, miksi ja miten unettomuutta hoidetaan. Myös maailmaa riepotteleva koronaviruspandemia voi aiheuttaa unettomuutta ja uupumusta – tutkijoiden havaintojen mukaan kahdella tapaa.

Jo yksi huonosti nukuttu yö voi aiheuttaa turhautumista, stressiä ja tehottomuutta sekä altistaa onnettomuuksille. Pitkäkestoinen unihäiriö puolestaan on tutkimuksissa yhdistetty esimerkiksi verenpaineen kohoamiseen, sydän- ja verisuonitauteihin, ylipainoon ja muistisairauksiin. 

– Unettomuus ei ole mikään leikin asia. Sen takia jo tilapäinen unettomuus tulisi ottaa vakavasti, linjaa professori ja tutkimusjohtaja Markku Partinen Helsingin Uniklinikalta.

Liittyivät uniongelmat sitten vaikeuteen nukahtaa tai pysyä unessa, voi niitä hoitaa – lääkkeillä sekä lääkkeettömästi. Elämäntapahoidon pääperiaate on pyrkiä rauhoittamaan päiväaikaista kiirettä ja hektisyyttä, kertoo Helsingin Uniklinikan toiminnanjohtaja, unihoitaja Anne Huutoniemi.

Lisäksi kannattaa muistaa liikkua ja varata ilta rauhoittumiselle. Myös unilääkkeille on oma paikkansa etenkin hoidon alussa. 

– Lääkkeettömillä menetelmillä kestää aikansa ennen kuin ne alkavat vaikuttaa. Tukilääkkeet auttavat alussa, ettei heitä kirvestä kaivoon, Huutoniemi sanoo.

Korona voi vaikuttaa uneen ja uupumukseen kahdella tapaa

Stressin ja ahdistuneisuuden tiedetään aiheuttavan uniongelmia. Tästä syystä esimerkiksi muutokset, yllätykset tai vastoinkäymiset voivat häiritä unta. Edellä mainitut tunteet ja kokemukset ovat tulleet monelle tutuksi erityisesti koronapandemian aikana. 

Partinen kertoo kansainvälisestä projektista, johon värvättiin yli 20 000 vastaajaa 15 eri maasta. Aineistosta havaittiin, että pandemian aikainen unettomuus selittyy erityisesti stressillä, ahdistuneisuudella ja eristäytymisellä.

Sen sijaan voimakas uupumus eli fatiikki näytti liittyvän erityisesti siihen, että on sairastanut covid-19-taudin. 

– Väsymys ja pitkäkestoinen uupumus näyttävät liittyvän enemmän aivojen toiminnan häiriöön, ja sitten unettomuus taas yleiseen ahdistuneisuuteen, Partinen sanoo.

Tutkijoiden hypoteesina on, että koronavirusinfektio voi vaikuttaa aivoihin ja täten aiheuttaa uupumusta. Koronaviruksen epäillään voivan tulehduttaa keskushermoston, mitä kautta se voisi aiheuttaa neurologisia ja neuropsykologisia oireita.

Katso koko haastattelu videolta!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat