Tutkimus: Jäätelöön voi jäädä koukkuun kuin tupakkaan

Kukapa ei rakastaisi jäätelöä. Kevään myötä ja kesää lähestyttäessä suomalaisten jäätelön kulutus tulee jälleen lisääntymään. Amerikkalaisessa tutkimuksessa selvitettiin jäätelön vaikutusta lasten aivoihin riippuvuuden aiheuttajana.

Tutkijat Kyle S. Burger ja Eric Stice Oregon Research Instituutista tutkivat jäätelöstä valmistetun suklaapirtelön vaikutusta lasten aivoihin. American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin 151 normaalipainoisen alaikäisen syömistapoja ja ruokahimoja. Testissä lapsille esitettiin ensin valokuvia jäätelösuklaapirtelöstä, jonka jälkeen lapset saivat syödä vastaavanlaista suklaapirtelöä. Testissä havaittiin että lapset, jotka olivat syöneet runsaasti jäätelöä testiä edeltäneiden viikkojen aikana, himoitsivat suklaapirtelöä vähemmän, kuin lapset jotka eivät olleet vähään aikaan herkutelleet jäätelöllä.

Tutkijat uskovatkin että esimerkiksi jäätelön runsas syöminen saattaa vähentää aivojen palkitsemiskeskuksen toimintaa. Kun jäätelön syömisestä ei saa enää samantasoista palkitsemisen ja nautinnon tunnetta kuin aiemmin, alkaa jäätelön syöjä tuntea tarvitsevansa yhä aiempaa suurempia jäätelöannoksia entistä useammmin. Tämä puolestaan johtaa helposti ylipainoon.

Asiaa selvittäneet tutkijat eivät pysty vielä varmuudella todistamaan että jäätelö aiheuttaa riippuvuutta, mutta korostavat että energiakylläiset ja erityisesti sokeripitoiset ruoat kuten jäätelö saattavat aiheuttaa herkästi addiktoituvissa ihmisissä alkoholi- ja tupakkariippuvuuteen verrattavia piirteitä.

Asiasta ensimmäisenä Suomessa kertoi Tohtori.fi

Lähteet: American Journal of Clinical Nutrition, Msnbc.com:Can you get addicted to ice cream? Maybe, study shows

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja