Tutkimus: Huijaus-Volkkareiden päästöt voivat lyhentää elinikää jopa 10 vuodella

Tuhannet eurooppalaiset tulevat kuolemaan ennenaikaisesti huijauslaitteilla varustettujen Volkswagenien aiheuttamien päästöjen vuoksi, arvioi Massachusettsin teknillinen korkeakoulu MIT.

Volkswagen on myöntänyt asentaneensa huijauslaitteita yli 11 miljoonaan vuosina 2007–2015 valmistettuun Volkswageniin, Audiin, Skodaan ja Seatiin. Autoista 8 miljoonaa on myyty Euroopassa.

Huijauksen tarkoituksena oli varmistaa, että dieselautojen päästöt pysyivät sallituissa rajoissa laboratoriotestien aikana, vaikka autot eivät muuten täyttäneet asetettuja vaatimuksia. Tosielämän päästöt olivat jopa neljä kertaa sallittua suuremmat.

MIT:n tutkijoiden mukaan pelkästään Saksassa myydyt 1,2 miljoonaa huijauslaitteella varustettua autoa tulevat aiheuttamaan jopa 1 200 ihmisen ennenaikaisen kuoleman. Dieselautojen tuottamat typenoksidit aiheuttavat hengityselinsairauksia ja kasvattavat sydänkohtauksen, aivoinfarktin ja syövän riskiä. Tutkijat arvioivat, että nämä 1 200 ihmistä tulevat kuolemaan jopa kymmenen vuotta aiemmin kuin he muuten kuolisivat.

Tutkijat muistuttavat, että ilmansaasteet eivät tunne valtakuntien rajoja. Esimerkiksi Saksassa myytyjen päästöautojen aiheuttamista kuolemista vain arviolta 500 tulee tapahtumaan maan rajojen sisäpuolella.

Lähde: Times

***

3:37

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja