Mainos

Tutkimus: E-vitamiini- ja seleenilisät eivät ehkäise Alzheimerin tautia

Tuore tutkimus osoittaa, että Alzheimerin taudin ehkäiseminen ei todennäköisesti onnistu ainakaan E-vitamiini- tai seleenilisiä syömällä. Suojavaikutusta ei havaittu viiden vuoden käytön jälkeen.

Tutkimuksen tulokset perustuvat runsaan 7 300 miehen seurantatietoihin. Osana tutkimusta he söivät päivittäin E-vitamiinilisiä, seleeniä, kumpaakin tai lumevalmistetta.

Viisivuotisen seurannan aikana miehistä 4,4 prosenttia sairastui Alzheimerin tautiin. Sairastumisia sattui yhtä paljon kaikissa tutkimusryhmissä. Näin ollen E-vitamiini- ja seleenilisät tai niiden yhdistelmät eivät ehkäisseet sairastumisia. Tutkimuksen menetelmällisten ongelmia takia tulokset olisi hyvä kuitenkin varmistaa uusissa tutkimuksissa.

E-vitamiinin, seleenin ja muiden antioksidanttien on toivottu ehkäisevän dementiaa ja monia muita sairauksia, joissa oksidatiivinen stressi on osallisena, mutta tutkimuksissa toiveille ei ole löytynyt paljoakaan perusteita. On jopa näyttöä siitä, että vitamiinilisät voivat suurentaa joidenkin sairauksien vaaraa. Esimerkiksi E-vitamiini- ja seleenilisät on yhdistetty eturauhassyövän riskiin, vaikka niiden on arveltu suojaavan syövältä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Muistisairaiden määrä lisääntyy

THL:n asiantuntijalääkäri Tiia Ngandu kertoi Studio55.fi-lähetyksessä marraskuussa 2014, että 50 vuoden kuluessa muistisairaiden määrä Suomessa saattaa jopa viisinkertaistua. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.