Tutkimukset paljastavat: Näin raha muuttaa ihmistä

Useat tutkimukset käsittelevät rahan vaikutuksesta ihmisen käyttäytymiseen.

Varallisuutta ja käyttäytymisen eroavaisuuksia tutkivat psykologit ovat huomanneet rahan vaikuttavan ihmiseen hyvinkin vahvasti.

Rikkaat tunteettomampia

Lukuisten tutkimuksien mukaan varallisuus ei usein kulje käsi kädessä myötätunnon kanssa. Psychological Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vähävaraisemmat ihmiset tunnistivat kasvojenpiirteitä huomattavasti rikkaita paremmin. Kasvojenpiirteiden tunnistaminen on yksi ihmisen tärkeimmistä työkaluista, kun on kyse myötätunnosta.

Epäaidolla rahalla yllättäviä vaikutuksia

Oletko koskaan huomannut läheistesi käytöksen muuttuvan jopa Monopoli-lautapeliä pelatessa? Berkleyn yliopistotutkijat tutkivat kahden opiskelijan käytöstä heidän käsitellessä Monopoli-pelissä käytettäviä seteleitä. Toinen opiskelijoista sai huomattavasti enemmän rahaa, kuin toinen.

Enemmän rahaa saanut opiskelija tunti olonsa aluksi hieman epämukavaksi, mutta pian hänen käytöksensä muuttui radikaalisti. Kyseinen opiskelija vaati itselleen enemmän tilaa, siirsi pelinappuloitaan äänekkäämmin ja kiusasi vähemmän rahaa saanutta toveriaan.

Raha hämärtää arvostelukykyä

Erään tutkimuksen mukaan arvokkailla autoilla ajaneet kuskit eivät pysähtyneet Stop-merkin kohdalla yhtä usein, kuin halvemmilla autoilla ajaneet. Tutkimuksessa huomattiin myös, että luksusautoilijat ohittelivat muita ärhäkkäämmin.

Pelkästään rahan ajattelemisella on ällistyttäviä vaikutuksia ihmiseen. Tutkimuksen kohteet valehtelivat ja käyttäytyivät moraalittomammin, jos heidät alistettiin rahaan liittyville sanoille.

Riippuvuus ja ongelmat

Tutkimuksien mukaan varakkaat henkilöt altistuvat herkemmin päihteille ja jäävät koukkuun jopa itse rahaan. Rikkaat henkilöt nauttivat rahan vastaanottamisesta ja myös sen tuhlaamisesta. Yksi suuri ongelma on myös riippuvuus shoppailuun.

Rikkailla lapsilla on myös enemmän ongelmia ahdistuneisuuden, masennuksen, päihteiden käytön ja varastamisen tiimoilta.

Rikkaat ihmiset ilkeitä?

Vähävaraiset ovat tutkimuksen mukaan herkempiä tuomitsemaan rikkaampia stereotypioiden mukaan. Pennsylvanian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmiset mieltävät varakkaat yritysjohtajat usein tunteettomiksi tai ilkeiksi.

Raha ja rakkaus ne yhteen sopivat – vai sopivatko?

Usein ihmiset haluavat menestyä työpaikallaan ja saada siitä paljon palkkaa. Loppujen lopuksi kaikkein tärkeimmiksi asioiksi useimmiten kuitenkin mielletään ilo ja rakkaus.

Varakkuus saattaa helpottaa jotain elämän osa-alueita, mutta siitä on myös haittaa. Tutkimuksien mukaan varakkailla henkilöillä on enemmän ongelmia päihteiden ja masentuneisuuden osalla. Itse raha ei kuitenkaan tee ihmisiä surullisiksi, vaan sen tavoittelu. Psychology Today -verkkosivuilla julkaistun artikkelin mukaan tyytymättömyys ihmissuhteisiin puretaan ajoittain esimerkiksi tavaroiden ja tuotteiden haalimiseen.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat