Tutkijoiden läpimurto: Tässäkö parannuskeino tinnitukseen?

Tutkijoiden tekemä huomio voi tulevaisuudessa helpottaa tinnituksesta kärsiviä jopa lääkehoidolla.

Tinnituksella tarkoitetaan korvien soimista, jonka kokija kuulee joko piippauksena tai ininänä. Lähes kaikkien ihmisten korvat tinnittävät joskus, mutta joillekin vaivasta voi tulla krooninen tai jopa sietämätön.

Englantilaisen Leicesterin yliopiston tutkijoiden keksintö on hillitä tinnitusta hidastamalla aivojen yliaktiivisia neuroneita, jotka aiheuttavat korvien sointia.

– Uskotaan, että tinnitus johtuu aivojen simpukkaytimessä olevien solujen reagoimisesta ärsytykseen, kuten erityisen kovaan ääneen. Kovan äänen kuulemisen jälkeen ihminen voi aluksi kokea kuulon huononemista, joka voi johtaa tinnitukseen, yliopiston päätutkija Martin Hamann sanoo.

Kaliumkanavat syynä tinnitukseen?

Tavallisesti aivosolujen pitäisi palata ääniärsykkeen jälkeen takaisin normaalitilaan hyvin nopeasti. Mikäli näin ei kuitenkaan käy, kyse saattaa olla aivojen kaliumkanavien toimintahäiriöstä.

Aivoissa olevien kaliumkanavien tehtävänä on palauttaa aivosoluja takaisin lepotilaan. Mikäli kaliumkanavat eivät toimi kunnolla, aivosolut ovat jatkuvassa ylivilkkaustilassa, jolloin kokija alkaa kärsiä tinnituksesta.

Vaikka tinnitukseen johtavia syitä on tutkittu jo pitkään, Leicesterin yliopiston tutkimus on ensimmäinen, jossa kaliumkanavien suora yhteys asiaan on tunnistettu.

Hamannin ryhmä tutkii parhaillaan mahdollisia lääkkeitä, joilla voidaan säädellä vahingoittuneita soluja ja estää niiden ylivilkkautta.

Mikäli sopiva lääkeyhdiste löydetään, sitä voidaan antaa koville äänille altistuneille ihmisille, jolloin tinnitus voidaan luultavasti estää.

Tutkimukset ovat kuitenkin vasta esiasteella, ja mahdollisten lääkkeiden markkinoille tulo on ajankohtaista vasta vuosien kuluttua.

Nämä tähdet kärsivät tinnituksesta:

Chris Martin

Phil Collins

Eric Clapton

Peter Stringfellow

William Shatner

Pete Townshend

Lemmy Kilmister

David Letterman

Sylvester Stallone

Barbara Streisand

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja