Mainos

Tutkijat: Uudet alkoholismin hoitomuodot kohtaavat vastustusta

Markkinoille on tulossa vielä tämän vuoden aikana lääke, jonka yhdessä hoidon kanssa pitäisi mahdollistaa paluun kohtuukäyttäjäksi.

Täysraittiutta on pidetty pitkään ainoana ratkaisuna alkoholismista toipumiseksi. Alan asiantuntija uskoo uusien hoitomuotojen kohtaavan kovaakin vastustusta.

– Ihan varmasti, sehän on näkynyt nyt jo. Meillä on tietty joukko henkilöitä, jotka uskovat vakaasti siihen, että kaikille alkoholisteille ainoa oikea hoito on se, että lopettaa kokonaan alkoholin käytön, sanoo päihdelääketieteen professori Hannu Alho Helsingin yliopistosta.

Alhon mukaan hoito on tähän asti perustunut yhteen ja samaan vaihtoehtoon, jolloin suurelle osalle hoidosta ei ole tehoa.

– Jos nyt tarjotaan tämä toinen vaihtoehto, niin sitten aika moni varmaan ymmärtää, että tässähän voisi lopettaa kokonaan, Alho sanoo.

Suomalaisen lääkekehitysyhtiön Biotien kehittämää lääkettä käytetään alkoholin kulutuksen vähentämiseen alkoholiriippuvaisilla potilailla. Lääkehoito yhdistetään psykososiaaliseen hoitoon.

– Näkisin, että lääke sopii niille, joilla riippuvuus on vielä varhaisvaiheessa ja ovat itse huolissaan juomisestaan, arvioi Järvenpään sosiaalisairaalan ylilääkäri Markus Sundqvist.

Lääke otetaan muutama tunti ennen juomistilannetta. Sundqvistin mukaan sen avulla nousuhumalan tuoma hyvänolontunne jää pois, eikä henkilön tee mieli juoda enempää alkoholia.

Professori Hannu Alho kertoo, että tällä hetkellä vain 10 prosenttia alkoholisteista on jatkuvassa hoidossa.

– Yhden arvion mukaan 70 prosenttia alkoholiriippuvaisista henkilöistä on työelämässä, ja asiat ovat jotenkuten vielä kunnossa. He eivät ehkä halua lähteä A-klinikkaan tai hoitopaikkoihin, missä tavallaan leimautuu. Heille ei ole oikeastaan ollut tarjolla mitään hoitomuotoa, Alho sanoo.

Uusiin hoitomuotoihin suhtaudutaan myönteisesti myös A-klinikkasäätiössä.

– Itse henkilökohtaisesti suhtaudun asiaan positiivisesti. Ne potilaat, joilla kohtuukäyttö on mahdollista, eivät tällä hetkellä ole hoitojen piirissä. Juominen aiheuttaa kuitenkin heille sekä kansantaloudelle ja -terveydelle suuria haittoja. Jos saamme juomisen vähenemään merkittävästi, niin kyllähän siitä on kaikille hyötyä, sanoo A-klinikkasäätiön Uudenmaan palvelualueen ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Asiantuntijat uskovat, että uusien hoitokeinojen myötä alkoholiongelmaisia on mahdollista hoitaa aiempaa paremmin jo perusterveydenhuollon sekä erityisesti työterveyshuollon piirissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.