Tutkijat testasivat yli 200 synnyttäjää koronan varalta – tekivät hätkähdyttävän löydön

26-vuotias amerikkalaisnainen sairastui koronaan - kertoo karmeasta kokemuksestaan 3:11
26-vuotias amerikkalainen nainen kertoo karmeasta koronakokemuksestaan.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa, että valtaosa koronatartunnan raskaana ollessaan saaneista sairastaa covid-19-taudin oireettomana.  

Columbia-yliopiston sairaalan tutkijoiden löydös perustuu 215 naisen otantaan. Naiset synnyttivät newyorkilaisessa sairaalassa 22.3.–4.4.2020. Kaikki synnyttäjät testattiin koronaviruksen varalta, vaikka vain neljällä oli koronaan viittaavia oireita.

Kaikilla neljällä oireilleella naisella todettiin covid-19. Oireettomista naisista 29 eli 14 prosenttia kantoi koronavirusta. Koronaa sairastavista 33 synnyttäjästä 29, eli 88 prosenttia, oli siis oireettomia.

Oireettomina koronaa kantavista naisista kolmelle, eli 10 prosentille, kehittyi muutaman päivän sisällä testauksesta kuumetta. Yksi terveistä naisista sai koronaan viittaavia oireita synnytyksen jälkeen, ja kolme päivää ensimmäisen testin jälkeen otettu näyte osoitti hänen sairastuneen koronavirustautiin.

Tutkimus ilmestyi The New England Journal of Medicine -julkaisussa.

Koronavirus ei näytä olevan erityisen vaarallinen raskaana oleville

Tutkimus vahvistaa käsitystä oireettomien kantajien merkityksestä koronaviruksen leviämisessä. Toisaalta tulokset myös hälventävät raskaana olevien naisten pelkoja pandemian keskellä. Koronaviruksen on ajateltu olevan mahdollisesti vaarallinen erityisesti loppuraskaudessa, mutta yhdysvaltalaistutkimuksessa moni synnyttäjä sairasti tautia oireettomana.

Myös toisessa hiljattain julkaistussa pienessä yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että suurimmalla osalla (86 prosentilla) raskaana koronaan sairastuneista naisista tauti oli lievä. Tutkimuksessa yhdenkään vauvan ei havaittu saaneen koronatartuntaa välittömästi synnytyksen jälkeen.

Molempien tutkimusten tuloksia tulkittaessa on otettava huomioon, että ne perustuvat New Yorkissa sairastuneisiin ihmisiin. Suurkaupunki on tällä hetkellä pandemian pahin tautipesäke, joten tuloksia ei välttämättä voi yleistää koskemaan alueita, joilla tartuntoja on vähemmän.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan raskaana olevien riski saada vakava koronavirustauti ei ole suurempi kuin muilla samanikäisillä naisilla. Ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana tarttuva koronavirus ei tiettävästi ole tarttunut veriteitse äidistä syntymättömään lapseen. 

Maailmanlaajuisesti muutaman vastasyntyneen tiedetään saaneen koronatartunnan, mutta se, onko virus tarttunut vauvaan kohdussa vai synnytyksen aikana on epäselvää.

Lue myös:

    Uusimmat