Jälleen yksi uusi koronaviruksen oire? Sairastuneet kertovat erikoisesta tuntemuksesta

Koronan oireet vertailu 0:37
Tunnistatko myös nämä koronaoireet? Katso videolta oireet, joista pitää huolestua.

Covid-19-tautiin sairastuneet ovat kertoneen taudin oudosta oireesta. Lääkärit eivät kuitenkaan osaa täysin sanoa, mistä oire käytännössä johtuu.

Koronaviruksen oireista tiedetään jatkuvasti enemmän. Aluksi oireiksi kuvailtiin yskää, kurkkukipua ja hengenahdistusta. Sittemmin tutkijat havaitsivat, että myös vatsavaivat, kuten ripuli, voivat olla koronavirustartunnan ensioire. Myös silmien punoittamisen ja  haju- ja makuaistin puuttumisen havaittiin olevan yhteydessä tartuntaan.

Nyt koronavirustartunnan saaneet ovat kuitenkin raportoineet jälleen yhdestä uudesta oireesta, kertoo New York Post. Tartunnan saaneet kertovat oudosta, "poreilevasta" tunteesta, joka ympäröi koko kehoa. 

"Kuin iho olisi tulessa"

Moni sairastunut on avautunut taudin oudosta oireesta sosiaalisessa mediassa. Eräs käyttäjä kuvaili sitä "sähköisenä tunteena iholla". #MeToo-liikkeen perustajana tunnettu Tarana Burke puolestaan kertoi sairastuneella kumppanillaan olleen niin polttava tunne ihollaan, että tuntui kuin "iho olisi ollut tulessa". Burke toteaa, että myös sairaanhoitaja oli kertonut kuulleensa muilta potilailta samaa.

Burke kertoo, että vaikka miehen kuume ei ollut korkea, hänen iholleen piti voidella auringonpolttamiin tarkoitettua aloe vera -geeliä rauhoittamaan polttavaa tunnetta.

"Kuin kuplat poreilisivat rintakehässä", kuvaili puolestaan tuntemuksiaan eräs koronaan sairastunut.

Lääkäreiden mukaan oire ei kuitenkaan ole kovinkaan yleinen.

– Epäilemättä se on tunnistettu, mutta emme vain ole varmoja siitä, kuinka yleinen se on, muotoilee tartuntatauteihin erikoistunut lääkäri Daniel Griffin ProHealth Care Associates -lääkäriasemalta New York Postille.

Griffin arvioi nähneensä noin 50 koronatapausta päivässä siitä lähtien, kun pandemia valtasi New Yorkin.

Syynä kehon reaktio virukseen vai virus itsessään?

Griffinin ja muiden asiantuntijoiden mukaan oudolle oireelle voi olla useita syitä. Poreileva tuntemus saattaa Griffinin mukaan johtua esimerkiksi siitä, että tautia vastaan taistelevat vasta-aineet häiritsevät hermojen toimintaa. Hän kuitenkin toteaa myös, etteivät neurologit ole vielä varmoja siitä, onko kyseessä kehon reaktio virukseen vai onko tuntemuksen aiheuttaja virus itsessään. Today-sivuston haastattelema lääkäri Waleed Javaid  newyorkilaisesta Mount Sinain sairaalasta uskoo ensimmäiseen vaihtoehtoon.

– Tapahtuu yleinen immuunivaste. Immuunisolumme aktivoituvat, joten kehossamme vapautuu paljon kemikaaleja ympäri kehoamme, ja se voi ilmetä tai tuntua jonkinlaisena poreiluna, Javaid pohtii.

– Kun immuunivasteemme oikuttelee, ihmiset voivat tuntea erilaisia tuntemuksia. Olen kuullut samankaltaisista kokemuksista aiemmin muiden sairauksien kohdalla.

Javaidin mukaan outoja tuntemuksia esiintyy eniten avohoitopotilailla, jotka ovat muutoin terveitä ja kykeneväisiä huomaamaan kehossaan hienovaraiset muutokset. Tuntemuksia on ainakin toistaiseksi ollut vähemmän potilailla, jotka ovat joutuneet sairaalahoitoon taudin vakavamman muodon vuoksi.

Neurologiset oireet havaittu tutkimuksessa

Rochesterin yliopiston lääketieteellisen keskuksen mukaan kihelmöivä tai turta tunne iholla on yleisesti ottaen merkki siitä, että hermo on ärsyyntynyt ja lähettää ylimääräisiä signaaleja. Koska muutkin ihmisiin vaikuttavat koronavirukset voivat tunkeutua keskushermostoon, on loogista, että myös covid-19-taudilla voi olla neurologisia ilmenemismuotoja, totesi neurologiaan erikoistunut Kenneth Tyler  Neurology Today -julkaisulle.

JAMA Neurology -julkaisussa hiljattain esitellyn tutkimuksen mukaan 36 prosentilla tutkituista kiinalaisista covid-19-potilaista oli nähtävissä neurologisia oireita, kuten huimausta, päänsärkyä sekä häiriöitä maku- ja hajuaistissa.

"Sata erilaista syytä"

Poreileva tai kihelmöivä tuntemus yksinään ei kuitenkaan oikein riitä koronavirustesteihin, amerikkalaislääkärit toteavat.

– Kihelmöivään tunteeseen on sata erilaista syytä, Javaid perustelee.

Huolestuneita hän suosittelee huomioimaan oireen ja katsomaan, menisikö tunne itsekseen ohi. Samaa suosittelee New York Postin haastattelema Griffin.

Poreileva tai kihelmöivä tunne iholla ei ole covid-19-taudissa yleiseksi kuvailtu oire eikä kuulu Yhdysvaltain tautikeskuksen, CDC:n, Maailman terveysjärjestö WHO:n tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, THL:n, luettelemiin varoitusmerkkeihin.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: New York Post, Today

Lue myös:

    Uusimmat