Tutkijat: Tässä yksi syy lisää lopettaa limun juominen – miehiin eri vaikutus!

Tuoreen tutkimuksen mukaan virvoitusjuomien päivittäinen nauttiminen lisää naisilla aivohalvausriskiä. Miehillä samanlaista syy-seuraus -yhteyttä ei havaittu.

Säännöllinen virvoitusjuomien nauttiminen lisää naisilla huomattavasti aivoinfarktin riskiä, ilmenee lääketieteellisestä American Journal of Clinical Nutrition -julkaisusta. Tutkimuksen mukaan runsaasti limua juovilla naisilla on 83 prosenttia kovempi riski aivohalvaukseen kuin naisilla, jotka juovat juomia hyvin vähän tai ei ollenkaan.

Tutkimustulokset vahvistavat myös aiemmin tänä vuonna julkaistua tutkimusta, jonka mukaan päivittäinen dieettilimujen juominen lisää sydänkohtaus- ja halvausriskiä.

– Siinä on järkeä. Jos sokeripitoiset virvoitusjuomat lisäävät riskiä ylipainoon, diabetekseen ja tulehduksiin, lisäävät ne luonnollisesti samalla riskiä myös sydän- ja verisuonisairauksiin, kommentoi riippumaton terveysasiantuntija Adam Bernstein uutistoimisto Reutersille.

Tuoreeseen virvoitusjuomatutkimukseen osallistui lähes 40 000 japanilaista miestä ja naista, joita seurattiin vuosien 1990-2008 välillä. Tutkitut olivat iältään 40-59 -vuotiaita. Tutkijat havaitsivat yhteyden virvoitusjuomia nauttivien naisten ja aivoinfarktien välillä. Miehillä samanlaista yhteyttä ei kuitenkaan havaittu. Virvoitusjuomien yhteyttä verisuonitukosten aiheuttamiin sydänsairauksiin ei myöskään löytynyt.

Yhdysvaltain virvoitusjuomaliiton mukaan uusi tutkimus ei anna mitään uutta tietoa virvoitusjuomista ja niiden yhteydestä sairauksiin. Liiton mukaan virvoitusjuomat eivät eroa millään lailla muista sokerisista tuotteista, joten juomien ja sairauksien välille ei voi vetää yhteyttä.

Lähde: Reuters

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja