Mainos

Tutkijat: Musta riisi uusin superruoka?

Kaikki tietävät tumman riisin olevan terveellisempää kuin vaalea, mutta onko musta riisi kaikista paras vaihtoehto? Aolhealth.com kertoo uudesta tutkimustuloksesta, jonka mukaan musta riisi voisi olla uusi superruoka.

Kuten vaaleampi sukulaisensa ruskea riisi, mustan riisin E-vitamiinipitoisuus on korkea ja se sisältää reilusti rautaa ja antioksidantteja. Uusi tutkimus esittää, että se voi myös lievittää allergisia tulehduksia, astmaa ja muita sairauksia.

Huomiotta jäänyt riisilajike on aikoinaan tunnettu myös nimellä "kielletty riisi", sillä ainoastaan keisareilla oli lupa syödä sitä. Lajike on edelleen harvinainen länsimaalaisille. Sekä musta että ruskea riisi säilyttävät ravintoaineensa käsittelyssä paremmin kuin valkoinen riisi, mutta mustan riisin uskotaan olevan ruskeaakin parempi monesta syystä.

Ensinnäkin musta riisi sisältää muiden superruokien tavoin runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat suojaamaan syövältä ja sydänsairauksilta. Antioksidantteja on löytynyt violeteista, punaisista ja sinisistä ruuista kuten marjoista, viinirypäleistä ja munakoisoista. Louisianan yliopiston professori Zhimin Xun mukaan yksi lusikallinen mustia riisileseitä tai 10 lusikallista keitettyä mustaa riisiä sisältää saman verran antioksidantteja kuin lusikallinen mustikoita. Hän uskoo, että musta riisi on jopa mustikoita terveellisempää, kiitos sen matalien sokeriarvojen.

Mustalla riisillä voi olla myös tulehduksia ehkäisevä vaikutus. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että lajike hillitsee histamiinin vapautumista. Se on aivojen välittäjäaine, joka aiheuttaa allergisista reaktioista seuraavia tulehduksia.

Tutkivat ovat optimistisia sen suhteen, että mustaa riisiä käytettäisiin tulevaisuudessa ehkäisevästi tulehdusten hoitoon. Musta riisi on tutkijoiden mukaan terveellinen lisä kenen tahansa ruokavalioon, mutta lisätutkimuksia tarvitaan ennen kuin alamme saada niitä vaikkapa murojen muodossa kaupan hyllyltä.

Suosi siis tummaa riisiä. Tai etsi mustaa riisiä seuraavalla Aasian reissulla - tai nettikaupoista.

Lue myös:

Teksti: MTV3/Helmi

Lähde: Aolhealth.com

Kuva: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.