Mainos

Tutkija varoittaa: Suuri koalitio voi Saksassa kaatua kesken vaalikauden

Saksan todennäköisin vaalien jälkeinen hallitusvaihtoehto, konservatiivien (CDU/CSU) ja sosiaalidemokraattien (SPD) suuri koalitio, voi kaatua kesken vaalikauden. Ennenaikaiset vaalit Saksassa pysäyttäisivät taas päätöksenteon koko EU:ssa

– Minä pidän epätodennäköisenä, että suuri koalitio kestäisi koko vaalikauden eli neljä vuotta, tunnettu mediatutkija ja politologi, Hohenheimin yliopiston professori Frank Brettschneider erittelee MTV3 uutisille.

– SPD:n johto tekee kaikkensa, ettei puolueen kannatus romahda tällaisessa hallituksessa. Esimerkiksi sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta SPD voi tehdä kiistakysymyksen ja syyttää liittokansleri Merkeliä, ettei tämä ole valmis menemään näissä asioissa riittävän pitkälle, Brettschneider jatkaa.

Mahdollisen suuren koalition hajoaminen ennen aikojaan olisi myrkkyä koko Euroopalle.

EU:n ja euroalueen päätöksenteko halvaantui käytännössä jo vuoden 2012 syksyllä, kun Saksassa alettiin valmistautua viime sunnuntain liittopäivävaaleihin. Erityisesti euroalueen velkakriisin kannalta olisi kohtalokasta, jos sama toistuisi esimerkiksi vuoden sisällä.

Liittokansleri Merkel on sunnuntaisen murskavoittonsa jälkeen ollut ensimmäisen kerran yhteydessä sosiaalidemokraatteihin hallitusneuvottelujen aloittamiseksi. SPD:n puheenjohtajan Sigmar Gabrielin mukaan demarit tarvitsevat kuitenkin muutaman päivän aikaa ennen tunnustelujen käynnistämistä.

Merkelin vetämä kahden suuren hallitus on karvas pala nieltäväksi SPD:lle, joka liputti vaalikampanjassa punavihreän hallituksen puolesta. Demareilla on lisäksi hyvässä muistissa vuosien 2005-2009 suuri koalitio, jonka jälkeen puolue kärsi kirvelevän vaalitappiot.

Brettschneider mukaan Saksan Eurooppa-politiikkaan voi suuren koalition myötä tulla hienoisia painotuseroja.

– Sosiaalidemokraatit voivat tuoda lisää sosiaalista komponenttia. Esimerkiksi jonkinlaisen jälleenrakennusavun myöntäminen Etelä-Euroopan maille voisi olla mahdollista, Brettschneider arvelee.

Vaikka tutkija varoittaa, että suuri koalitio ei välttämättä pysy pystyssä koko vaalikautta, SPD:n, vihreiden ja laitavasemmiston (Linke) yhteishallitus on hyvin epätodennäköinen vaihtoehto.

– Niin kauan, kun (SPD:stä eronnut entinen valtiovarainministeri) Oskar Lafontaine on vahvasti mukana vasemmiston toiminnassa, tällaisen hallituksen muodostaminen on käytännössä mahdotonta, Brettschneider korostaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.