Tutkija tyrmää kansan tulkinnan jatkosodasta

Jatkosodan päättymisestä on kulunut 70 vuotta, mutta yhtenäistä tulkintaa sodasta ei Suomessa ole vieläkään. Näin voi päätellä MTV Uutisten jatkosotakyselystä.

Siinä tiedusteltiin suomalaisten näkemystä siitä, oliko Suomi natsi-Saksan liittolainen vai aseveli, joka kävi erillistä sotaa Neuvostoliittoa vastaan.

63 prosenttia suomalaisista katsoo, että Suomi oli Saksalle erillissotaa käyvä aseveli. Vain 16 prosenttia pitää Suomea Saksan liittolaisena.

Tutkija suhtautuu kriittisesti kansan enemmistön näkemykseen.

– Erillissodasta on vaikea puhua sen takia, että puolet koko Suomen maarajasta ja rintamasta oli saksalaisten vastuulla. Ase- ja elintarvikeapu Saksasta oli sitä luokkaa, että sotaa olisi ollut aika vaikea tai mahdotonta käydä ilman sitä, sanoo Helsingin yliopiston poliittisen historian professori Seppo Hentilä.

Hentilän mukaan Suomi toki oli myös Saksan aseveli, mutta ”käytännössä, de facto, liittolainen”. Historiantutkijoiden keskuudessa nykyisin varsin yleistä näkemystä Hentilä perustelee muun muassa maiden sotilasjohdon läheisellä kanssakäymisellä.

– Liittosopimusta Suomella ei Saksan kanssa ollut. Se mitä Suomella oli, olivat niin sanotut sotilaiden välipuheet. Eli aika tarkat Suomen ja Saksan sotilasjohdon neuvottelut oli käyty keväällä 1941, ja näissä oli sovittu operaatioita myöten hyökkäyksestä.

Liittolaisuus "vastenmielinen ajatus"

Niin sanotun erillissotateesin suosio suomalaisten keskuudessa juontaa historiantutkija Jenni Kirveen mukaan historian opetuksesta.

– Siinä on puhuttu erillissodasta, ja tämä on iskostunut hyvin suomalaisten päähän.

Sodan jälkeen puolestaan seurasi häpeä, kun Hitlerin Saksan todellisuus valkeni suurelle yleisölle.

– Tuntuu vastenmieliseltä ajatella, että suomalaiset olisivat olleet natsi-Saksan liittolaisia. Toisen maailmansodan jälkeen Saksan tappio ja kolmannen valtakunnan julmuudet, mitä sitten paljastui, romahduttivat Saksan maineen, Seppo Hentilä tulkitsee.

Kyselyn teki MTV Uutisten toimeksiannosta Think If Laboratories Oy verkkopaneelissa. Vastaajat ovat iän, sukupuolen ja asuinpaikan suhteen edustava otos täysi-ikäisistä suomalaisista. Virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja