Tutkija: Obamalla reaganmaiset otteet puheessaan

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak kuvailee Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kansakunnan tila -puhetta onnistuneeksi. Obama piti perinteisen linjapuheensa viime yönä Suomen aikaa.

- Siinä ei tosin ollut sitä yhtä isoa asiaa, josta puhe muistetaan, mutta hän muistutti amerikkalaisia heidän omasta tarinastaan ja siitä miten menestytään tulevaisuudessa, tutkija sanoi Huomenta Suomen haastattelussa.

Obama keskittyi puheessaan talouteen, ei ainoastaan sen nykytilaan vaan myös siihen, miten se tulevaisuudessa rakennetaan kestävälle pohjalle. Samassa yhteydessä Obama kertoi haluavansa jäädyttää valtion menot viideksi vuodeksi.

- Hän tosin rajasi ne jäädytykset vain osaan budjettiin. Puolustus- turvallisuus- ja sosiaalimenot ovat tämän jäädytyksen ulkopuolella.

Talousasiat käsiteltiin puheessa laajasti työllisyyden ja uusien innovaatioiden kautta. Tutkija vertasikin talouden parantamisen tahtotilaa samankaltaiseksi kuin republikaani presidentti Ronald Reaganilla oli 80-luvulla. Tosin päämäärät olivat erilaiset.

- Jos Reagan puhui aikoinaan, että nyt mennään hakemaan ne neukut, oli Obamalla samankaltainen voimakas tahto, joka tosin liittyi maan uudelleenrakentamiseen.

Otetaan mallia Aasian tiikereistä

Obama painotti laajalti myös koulutusta näpäyttäen hyvätuloisia amerikkalaisia. Hän kertoi haluavansa, että kaikki amerikkalaiset saavat koulutusta, eikä niin, että rikkaat saavat verohelpotuksia. Vastakkainasettelu on tutkijan mielestä onnistunut, ja hän uskoo, että sitä myös kannatetaan.

- Kysely toisensa jälkeen todistaa sen, että nämä miljonäärit ovat jo valmiita luopumaan verohelpotuksistaan. On vain osa republikaanipuolueesta, joka ei ideologisista syistä hyväksy sitä.

" He ovat (Kiinassa) alkaneet kouluttaa lapsiaan pidempään, painottaen matematiikkaa ja tieteitä. He sijoittavat tutkimukseen ja uuteen teknologiaan. Äskettäin Kiinassa perustettiin maailman suurin aurinkotutkimuslaitos ja nopein tietokone."

- Barack Obama, kansakunnan tila-puheessaan-.

Obama pyysi kansaa myös kiinnittämään huomiota Aasian maiden viimevuosien menestykseen.

- Se oli ihan selvä viesti ja muistutus siitä, että vaikka amerikkalaisilla on hyvin vahva itsetunto, johon liittyy ajatus siitä, että Yhdysvallat on maailman paras maa, on nyt ensi kertaa vastassa myös suuria kilpailijoita. Nämä maat kilpailevat töistä yhtä raivokkaasti nyt amerikkalaisten kanssa.

Katso tutkija Charly Salonius-Pasternakin haastattelu: (Huomenta Suomi 26.01.2011)

Lue myös:

    Uusimmat