Tutkija lataa skeptikoille suorat sanat ilmastonmuutoksesta – "Tieteellinen fakta, vähän kuin se, että maapallo on pyöreä"

26:08
Katso MTV Uutiset Liven erikoislähetys ilmastosta – voiko helteistä nauttia vai pitääkö ahdistua?

Tänä kesänä on mitattu aivan poikkeuksellisen hellelukemia ympäri Eurooppaa. Myös Suomi on saanut helteistä osansa, mutta eräs hiljattain saatu mittaustulos on aivan poikkeuksellinen Suomen mittaushistoriassa. 

Elokuusta vaikuttaa tulevan erittäin lämmin. Esimerkiksi Heinolassa mitattiin kertaalleen jopa yli 31 astetta elokuun alkupuolella. Tämänhetkiset lämpötilat ovat Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantasen mukaan poikkeuksellisia. Hirmuhelteet eivät koske ainoastaan Suomea. Euroopassa on kärvistelty moneen otteeseen jopa yli 40 asteen lukemissa.

Esimakua tulevasta

Helteellä on ollut myös ikäviä lieveilmiöitä. Helteiden tuoma kuivuus on tyrehdyttänyt jokia, hankaloittanut maanviljelyä ja aiheuttanut rajuja ja laajoja metsäpaloja. Kuivuus ja metsäpalot ovat kiusanneet etenkin eteläistä Eurooppaa. Vielä nykyisen kaltaisia helleaallot eivät ole normi.

– Puhutaan nykyilmastossakin ihan poikkeuksellisesta helleaallosta. Helteet ovat jossain määrin esimakua tulevasta. Tulevaisuudessa tällaiset helleaallot tulevat voimistumaan ja kenties vuosisadan lopulla tällaiset aallot ovat normaalimpia.

Työtä riittää

Suomessa ilmastonmuutos näkyy kesää paremmin talvella. Etenkin Etelä-Suomen rannikoilla on nähty jo useampana vuonna leutoja ja vähälumisia talvia. Nämä ovat ilmastonmuutoksen konkreettisia merkkejä Suomessa.

Rantanen sanoo, ettei maailmalla tehdä tarpeeksi töitä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Ihmiskunnan aiheuttamat kasvihuonepäästöt tulisi saada aivan nollaan, valitettavasti suunta näyttää edelleen olevan pikemminkin ylöspäin.

– Vielä ei tehdä tarpeeksi. Olen toisaalta optimistinen sen suhteen, että ehkä tulevaisuudessa trendi saadaan alemmas ja ilmastonmuutosta hillittyä.

Skeptikoille suorat sanat

Kaikki eivät ilmastonmuutosta purematta niele. Skeptikot perustelevat ilmastotekojensa puutetta niiden vähäisillä vaikutuksilla kokonaiskuvaan. Tämän kaltaiset puolustuspuheenvuorot ovat tuttuja myös Rantaselle. Jotkut uskovat kyllä ilmastonmuutokseen, mutteivat usko sen johtuvan ihmisen toiminnasta.

– Ilmastonmuutos ei ole uskon asia. Ilmastonmuutos ja se, että ihmisen päästämät kasvihuonepäästöt lämmittävät ilmastoamme on tieteellinen fakta. Vähän niin kuin se, että maapallo on pyöreä tai, että painovoima on olemassa.

– Se, jos joku ihminen ei siihen usko on hänen ongelmansa. Eikä poista sitä, mitä meidän ilmastossamme tällä hetkellä tapahtuu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja