Mainos

Tutkija: Kokoomuksessa on nyt hämmennyksen paikka

Etenkin kokoomuksen alamäki kiinnittää tutkijan huomion MTV3:n tuoreessa puoluegallupissa.

Puolueen kannatus - 19,8 prosenttia - on valunut alle 20 prosentin rajapyykin, huomauttaa MTV3:n vaaliasiantuntija, tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund Åbo Akademista.

- Kyllä tämä varmasti aiheuttaa hämmennystä kokoomuksen piirissä. He ovat tavallaan pitäneet itsestäänselvänä, että näissä vaaleissa kokoomus nyt nousisi vihdoin Suomen suurimmaksi puolueeksi ja (Jyrki) Kataisesta tulisi pääministeri.

Perussuomalaisten nousu näkyy Grönlundin mukaan siinä, miten keskustelu ulkomaalaispolitiikasta on kokoomuksen piirissä muuttunut. Ääniä halutaan voittaa takaisin sillä, että linjauksia hilataan lähemmäs perussuomalaisia.

Grönlundin mukaan tämä taktiikka on riskipeliä, koska urbaanien arvoliberaalien äänet voivatkin valua vihreille.

Myös SDP ahtaalla

Vihreät ja perussuomalaiset ovat molemmat gallupissa nousussa, vaikka ajavat aivan eri asioita. Syynä voi olla Grönlundin mukaan se, että molemmat välttyivät vaalirahasotkuilta.

Perussuomalaiset hätyyttää jo SDP:n kannatuslukemia. Lukemat ovat 17,0 prosenttia vastaan 17,3.

- Varmasti SDP:ssä nyt mietitään, että millä tavalla pystyttäisiin vastaamaan siihen huutoon, joka kuuluu erityisesti perinteisillä teollisuuspaikkakunnilla, Grönlund sanoo.

Varsinainen vaalikampanja on kaikilla vielä käymättä, Grönlund muistuttaa. Vanhat, isot puolueet voivat kampanjakoneistoineen olla mittelössä vahvoilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.