Tutki tarkkaan pihasi: Ilmaista ruokaa juhannuspöytään

Grilliherkkujen oheen juhannuspöytään voi valmistaa vaikka raikkaan salaatin, johon hyödyntää luonnon antimia.

Suomalaiset tuskastelevat juhannusviikolla markettien pitkissä jonoissa ja miettivät sopivia syötäviä keskikesän juhlintaan. Grillilihoihin ja juhannusjuomiin saa kulumaan euron jos toisenkin, joten erityisesti lisukkeiden kohdalla kannattaa käyttää hieman luovuutta. Oman pihan antimista voi nimittäin koota herkullisen salaatin ja täysin ilmaiseksi.

– Syötäviksi sopivat esimerkiksi ketunleivät, suolaheinät, erilaiset litulaukat ja villit ruohosipulit, vinkkaa villiyrttejä ruokalistallaan hyödyntävän Chef & Sommelier -ravintolan keittiömestari Sasu Laukkonen.

Laukkosen mukaan moni villiyrtti sopii erityisesti salaatin ainekseksi. Villiyrteissä on luonnollista hapokkuutta, jotka tuovat salaattiin hyvää tasapainoa. Laukkosen mukaan joukkoon ei tarvitse välttämättä edes lisätä etikkaa

– Harvassa villiyrtissä on tosin rakennetta, joten jos teet salaattia villiyrteistä, niin yritä löytää joukkoon myös sellaisia aineksia joita on kiva purra. Rapeaa salaattia tai kurkkua vaikka. Harvemminhan kotikeittiössä rakennetta mietitään, mutta se on meidän duuni katsoa, että vaikka tekee kuinka simppelin salaatin, niin sen pitää olla mielenkiintoinen syödä.

Varo myrkyllisiä kasveja

Yksi seikka on erityisen tärkeä villiyrttejä käytettäessä: selvitä aina etukäteen mitä olet poimimassa ja mistä.

– Villiyrttien kanssa täytyy aina muistaa, että pitää tietää mitä poimii. Muuten voi poimia kieloja ja luulla niitä karhunlaukaksi eli villivalkosipuliksi. Siihen kuolee. Ei kannata ottaa riskejä, Laukkonen muistuttaa.

Mökille tai kotiin kannattaakin hankkia esimerkiksi villiyrttejä käsittelevä kirja, josta näkee kasvien kuvat ja mahdolliset vaarat. Tällä hetkellä pihalta kannattaa poimia esimerkiksi keto-orvokkeja, käenkaalia, ahosuolaheinää, pihatähtimöä, litulaukkaa, karhunlaukkaa, ruohonlaukkaa, vuohenputkea ja koiranputkea.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja