Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesithän? Raparperissa piilee riski: "Ei saa laittaa ruokaan"

9:13Kesän makuja puutarhasta – miltä kuulostaisi nopea raparperi-kaurapaistos?Katso video: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n kehityspäällikkö Marita Suontausta antoi vinkkejä niin kasvisten ja yrttien kasvatukseen kuin niiden hyödyntämiseen liittyen.
Julkaistu 09.06.2025 10:45

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Raparperi on ehdoton kesäherkku, mutta aivan kaikkea osia siitä ei kannata keittiössä hyödyntää.

Kotimaisen raparperin sesonki on alkukesästä parhaimmillaan. Tämä suomalaisten rakastama pihamaan herkku sopii monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan. 

Raparperia voi suolaisissa ruoissa yhdistää esimerkiksi pekonin kanssa. Makea klassikko on sen sijaan taivaallisen hyvä raparperipiirakka.

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n kehityspäällikkö Marita Suontausta antoi viikonloppuna Huomenta Suomessa vinkkejä niin raparperin kasvatukseen kuin sen hyödyntämiseen liittyen. Suontaustan mukaan raparperin saa kasvamaan lähes missä vaan, jopa ruukussa parvekkeella.

Lue myös: Tiesitkö? Raparperista voi tehdä "karkkiremmejä"

Raparperin lehdet ovat myrkyllisiä

Kun raparperia käyttää ruoanlaitossa, tulisi aina muistaa yksi asia sen lehtiin liittyen. Monet käyttävät upeita raparperin lehtiä esimerkiksi ruoan katelautaina.

– Se on ihan ok, mutta sitä ei saa laittaa ruokaan! Lehti on kuitenkin hieman myrkyllinen, joten ruoan ei pitäisi olla suoraan kosketuksessa siihen, Suontausta muistutti. 

Satokausikalenterin sivuilla kerrotaan raparperin lehtien sisältävän runsaasti antrakinonia ja liukoista oksaalihappoa, minkä vuoksi ne eivät sovi ihmisten eivätkä eläinten ravinnoksi.

Nappaa Maritan ohje: Nopea raparperi-kaurapaistos

Lue myös: Katariinan "salainen vinkki" Maisemakahvilan raparperipiirakkaan – tulee entistäkin parempaa!

Lisää aiheesta:

Herätys, suomalaiset! Kotimaisen kasviksen sato uhkaa päätyä roskiinMiksi raparperin kanssa pitää juoda maitoa?Maritan helppo raparperi-kaurapaistos valmistuu nopeasti: "Älyttömän hyvä!"Nyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näinJos ostat varhaisperunoita tai muita kevätsadon herkkuja, varo yhtä asiaa: "Eivät kestä..."Käveletkö sinä luonnon ruoka-aitan ohi päivittäin? Asiantuntija antaa vinkit villiyrttien käyttöön: "Moninkertaisesti enemmän ravintoaineita kuin pinaatissa"
RaparperiRuokaHuomenta SuomiUutisohjelmien aiheetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Raparperi
  • 25.6.07:43
    Ruoka

    Miksi raparperin kanssa pitää juoda maitoa?

  • 9.6.17:36
    Ruoka

    Maritan helppo raparperi-kaurapaistos valmistuu nopeasti: "Älyttömän hyvä!"

  • 2.6.17:03
    Leivonta

    Minna Kuukan "tosi nopea raparperikakku" ja legendaarinen raparperipiirakka – nappaa hittiohjeet!

  • 27.5.07:44
    Hanna Sumari

    Hanna Sumarin mahdottoman herkullinen raparperipaistos – nappaa hittiohje!

  • 24.5.17:33
    Makeiset

    Tiesitkö? Raparperista voi tehdä "karkkiremmejä"