Turvotusta? Näillä vinkeillä vatsa litistyy

Pöhötys lähtee pois tekemällä terveellisiä valintoja.

Juo vettä

Veden juominen laittaa nesteet liikkeelle, puhdistaa elimistöä ja ehkäisee ummetusta.

Vähennä suolaa

Suola kerryttää kehoon nestettä. Koska sitä saadaan paljon eineksistä, kannattaa suosia tuoretta ja prosessoimatonta ruokaa, ostaa vähäsuolaisia elintarvikkeita ja valmistaa ateriat kotona. Kasviksien kanssa nautittavia kastikkeita ja dippejä tulisi annostella vain kohtuudella. Ruokiin saa suolan sijaan lisää makua esimerkiksi sitruunalla, valkosipulilla, rosmariinilla, korianterilla, persiljalla tai jalopenoilla.

Syö kasviksia

Jotkin hedelmät, kuten vesimeloni ja karpalo, toimivat luonnollisina nesteenpoistajina. Kannattaa kuitenkin suosia kasviksia, joissa fruktoosia on suhteellisen vähän – nesteenpoistoefekti voi muuten peittyä sokerin aiheuttaman turvotuksen alle. Esimerkiksi parsa ja kurkku ovat hyviä vaihtoehtoja.

Syö hitaasti pieniä annoksia

Säännöllinen ruokailu ja pienet annokset pitävät ruoansulatuksen käynnissä. Jos energiaa ei tunnu annoskoosta johtuen tulevan tarpeeksi, tilannetta voi korjata terveellisellä välipalalla.

Ruokaillessa kannattaa myös hidastaa tahtia ja nauttia jokaisesta suupalasta. Aterian nopeasti läpi hotkiva tulee nielleeksi enemmän ilmaa ja siten edesauttaneeksi vatsan turpoamista.

Liiku

Pöhöttynyt olo ei ole syy kasvattaa juuria takamuksesta sohvanpohjaan. Fyysinen rasitus vilkastuttaa suolen toimintaa, stimuloi suoliston rytmistä supistusliikettä, helpottaa ruoansulatusta ja auttaa selättämään turvotuksen. Keskivartalon osallistavat harjoitteet toimivat erityisen hyvin.

Älä hae kevyttuotteista pelastusta

Mielitekojen korvaaminen tuotteiden kevytversioilla saattaa tuntua hyvältä idealta, mutta kalorittomuus voi kostautua. Makeutusaineena käytettävä sorbitoli ei imeydy täysin ruoansulatuskanavassa, ja seurauksena voi olla laksatiivisia oireita ja turvotusta. Sokerittomat purkat ja kevytlimut eivät siis ole yksinkertaisesti oikotie onneen.

Syö avokado

Kaliumpitoiset ruoat taistelevat pöhöttymistä vastaan. Sellaisia ovat esimerkiksi avokado, selleri, cantaloupe, appelsiini, porkkana ja banaani.

Vältä alkoholia

Alkoholi voi aiheuttaa turvotusta sen hajoamistuotteista johtuen. Juomisen yhteydessä myös monesti annetaan periksi suolaisille mieliteoille.

Tarkista lääkekaappisi

Syy turvotukseen voi löytyä muualtakin kuin ruokalautaselta. Esimerkiksi ehkäisypillerit ja ibuprofeeni saattavat kerätä nestettä kehoon. Jos pöhöttyminen tuntuu liittyvän niiden käyttöön ja on häiritsevää, on ehkä syytä keskustella muista vaihtoehdoista lääkärin kanssa.

Huomioi maitotuotteet

Mikäli ilmavaivat, vatsakivut ja turvotus tuntuvat ilmestyvän aina maitotuotteiden nauttimisen jälkeen, on niiden käyttöä ehkä rajoitettava – laktoosi-intolerantikoiden elimistö ei pysty pilkkomaan laktoosia.

Lähteet: Lifescript.com, Allure.com, Terveyskirjasto.fi, Hyvaterveys.fi

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat