Turvallinen, sujuva ja energiatehokas koti kiinnostaa aiempaa enemmän – katso älylaitteiden suosituimmat mallit

Hintavertailupalvelu Hintaoppaan haut osoittavat, että kiinnostus kodin älylaitteita kohtaan on kasvussa. Eniten haetaan robotti-imureita ja valvontakameroita.

Älykodeista puhuttaessa tarkoitetaan kotia, jonka laitteita ja toimintoja voi hallita ja säädellä etänä esimerkiksi puhelimen tai tietokoneen kautta. Näin älykkäiden laitteiden avulla voidaan lisätä kodin turvallisuutta, säästää omassa ajassa ja kustannuksissa sekä sujuvoittaa arjen kuvioita. Älylaite voi esimerkiksi ilmoittaa hätäkeskukseen tulipalosta tai avata oven jos avain on sattunut unohtumaan. Älylaitteilla voi myös säätää valaistusta ja kodin lämpötilaa tarpeen mukaan ja näin säästää energiaa.

– Hintaoppaan data osoittaa, että viime vuoden tammikuuhun verrattuna älykotituotteiden haut ovat nousseet 75 prosentilla. Älykodin mahdollisuudet kiinnostavat siis kuluttajia aiempaa enemmän, kertoo Hintaoppaan maajohtaja LiisaMatinvesi-Bassett.

Robotti-imurit suosituimpia – Amazon Echo lyö Google Homen kaiuttimissa

Älytuotteiden suosituin kategoria on robotti-imurit. Robotti-imurin voi ajastaa siivoamaan kodin esimerkiksi työpäivän aikana ja useat mallit osaavat suunnata latauspisteeseen virran ollessa vähissä. Useat mallit tunnistavat myös portaat ja osaavat varoa niitä. Kategorian haetuin malli on Xiaomi Mi RoboRock S50, jonka saa edullisimmillaan hintaan 468,51 euroa. Hintavertailun kallein hinta tuotteelle on 547 euroa, joten vertailemalla saa selvän säästön. Toisella sijalla on Neato Robotics BotVac D5 Connected ja kolmantena iRobot Roomba 895.

Toiseksi eniten kiinnostusta ovat keränneet erilaiset turvakamerat, joiden avulla on mahdollista tarkkailla kodin tai vaikkapa kesämökin piha-aluetta vaikka ei itse kotona olisikaan. Useat mallit tunnistavat liikkeen ja lähettävät pyydettäessä raportin käyttäjälle.

– Valvontakameroiden suosituin malli on tällä hetkellä Arlo Pro 2 VMS4230P. Ennen kameran hankkimista kannattaa ehdottomasti vertailla hinnat, sillä tämän mallin kohdalla voi säästää jopa 260 euroa kun hankkii sen oikeasta paikasta. Usein uusiin koteihin hankitaan myös kerralla suuri määrä eri älyjärjestelmiä. Silloin kannattaa uhrata hetki suunnittelulle ja verrata hintoja, jolloin yhteissäästö voi kohota huimiin summiin, Matinvesi-Bassett vinkkaa.

Jos suunnitelmissa on tiettyjen tuotteiden hankkiminen, kannattaa ladata Hintaoppaan mobiilisovellus, joka on saatavilla iOS- ja Android-puhelimille ja laittaa haluamilleen tuotteille hintavahti. Hintavahti lmoittaa kun kyseisen tuotteen hinta laskee. Jos taas älylaiteostoksille suuntaa kivijalkamyymälään, on hyvä skannata tuotteen viivakoodi sovelluksen hintaskannerilla ja tarkistaa, saako tuotteen jostain edullisemmin.

Älykaiuttimista tämän hetken haetuin on Amazon Echo Dot (2nd Generation), jonka saa halvimmillaan hintaan 42,61 euroa. Toiseksi haetuin älykaiutinmalli on Google Home Mini, jonka paras hinta on 46,90 euroa. Ääniohjauksella toimivilta kaiuttimilta voi toivoa niin tunnelmaan sopivaa musiikkia kuin sääennusteen ja uutisiakin. Kaikkiin puheohjattaviin älykaiuttimiin voi tutustua täällä.

Älykodit: Hintaoppaan suosituimmat alakategoriat

Kuvat: Teknavi ja Bosch

Seuraa Teknavia myös sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja