Turvallinen ja anonyymi apu epätoivoisille äideille – vauvaluukut voivat pelastaa henkiä

Euroopassa on käytössä jo sata niin kutsuttua vauvaluukkua, joiden toivotaan pelastavan mahdollisimman monen hylätyn lapsen hengen. Sveitsiin saatiin tällä viikolla kahdeksas luukku.

Ympäri maailmaa uutisoidaan tasaisin väliajoin hylätyistä vauvoista, joiden tarina ei aina pääty onnellisesti. Tilannetta on viime vuosina yritetty parantaa Euroopassa yleistyneiden vauvaluukkujen avulla. 

Luukkujen avulla hylätyt lapset pääsevät turvallisesti hoitoon, mutta äidin henkilöllisyys pysyy salassa. 

Vauva turvaan muutamassa minuutissa

Aivan uusi keksintö vauvaluukku ei ole, sillä niitä käytettiin tiettävästi jo keskiajalla luostareiden läheisyydessä. Ensimmäinen kyseiseen tarkoitukseen suunniteltu luukku avattiin Sveitsiin vuonna 2001, ja viidentoista vuoden aikana vauvoja on hylätty kaiken kaikkiaan 16. 

Sveitsiin saatiin tällä viikolla jo kahdeksas tällainen luukku. Luukut sijaitsevat pääasiassa sairaaloiden läheisyydessä. Järjestelmä takaa, että vauva saadaan hyvään hoitoon muutamissa minuuteissa.

Jos artikkelikuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Kun vauva sijoitetaan luukkuun, sen sisällä olevat lämpötyynyt aktivoituvat ja pitävät vauvan lämpimänä. Kolmen minuutin kuluttua hylkäämisestä sairaalan henkilökunta saa ilmoituksen hylätystä vauvasta. Kolmen minuutin aikana äiti on voinut poistua turvallisesti alueelta ilman pelkoa kiinnijäämisestä. 

Terveystarkastuksen jälkeen vauva sijoitetaan perhekotiin muutaman päivän sisällä. Vauvaa pidetään perhekodissa vuoden ajan, jonka jälkeen vauva on mahdollista adoptoida perheeseen. Jos äiti muuttaa mieltään, hänen on mahdollista saada lapsensa takaisin sinä aikana, jolloin vauva on perhekodissa. Adoptoinnin jälkeen tämä ei ole enää mahdollista.

Euroopassa jo 200 luukkua 

Euroopassa on olemassa jo kaiken kaikkiaan kaksisataa vauvaluukkua. Luukkuja löytyy muun muassa Itävallasta, Saksasta, Belgiasta ja Italiasta. Hollanti joutui luopumaan suunnitelmasta protestiaallon seurauksena.

YK:n tilastojen mukaan yli neljäsataa lasta on luovutettu näiden luukkujen kautta viimeisten viidentoista vuoden aikana.

– Luukku tarjoaa apua äärimmäisessä hätätilanteessa. Sen avulla epätoivoiset äidit voivat luovuttaa vauvansa anonyymisti, mutta taata samalla vauvan turvallisuuden, kertoo Sveitsin avustusjärjestö SMC:n puheenjohtaja Dominik Müggler.

Kaikki eivät kuitenkaan ole samaa mieltä luukkujen hyväksyttävyydestä. Anonyymisti jätetyillä vauvoilla saattaa olla sukulaisia, jotka pystyisivät huolehtimaan lapsesta. Myös hylkäämisen vapaaehtoisuus on kysymys, joka on noussut pintaan aiheesta keskusteltaessa.  

Lapsen jättäminen turvalliseen paikkaan on sekin omanlaisensa rakkauden teko. Miten suomalaislapset määrittelevät rakkauden? Katso videolta:


Lähde: Telegraph

Lue myös:

    Uusimmat