Mainos

Turkulaisvaltuutetun tarina: Pakeni Mogadishusta

Turvapaikkaa hakevien lasten tilannetta on pohdittu tänään Turussa. Lapsia saapuu Suomeen usein ilman vanhempiaan.

Alas Ali saapui Suomeen vuonna 1992 yhtenä ensimmäisistä yksin matkanneista alaikäisistä somalipakolaisista.

Alas on nykyisin turkulainen yrityskoordinaattori ja keskustan kaupunginvaltuutettu, puoliso ja viiden lapsen isä.

– Terveiseni jälkeeni tuleville on, että sopeutukaa. Opetelkaa kieli ja käykää koulunne.

Pakolaiseksi kaupunkisodan keskeltä

Isoäiti ja setä painostivat Alasin isän lähettämään pojan matkaan kaupunkisotaan vajonneesta Mogadishusta. Isä vastusteli lähinnä siksi, että hän pelkäsi ylivilkkaan pojan kolhivan itsensä maailmalla. Kotona hän oli sentään suvun valvonnassa.

– Tulin Swazimaan passilla Moskovasta Helsinkiin ja tarkoitukseni oli jatkaa heti Ruotsiin. Suomesta en ollut kuullut juuri mitään. Helsingin somalitutut houkuttelivat minut jäämään luokseen ainakin pariksi päiväksi.

Poliisilaitoksella Ali kysyi vielä, josko konstaapelit opastaisivat hänet satamaterminaaliin. Nämä kieltäytyivät ja 17-vuotias somalinuori kirjautui turvapaikanhakijaksi Suomeen.

Ali muistaa kokeneensa nuoruutensa ongelmaksi vain ruoanlaitossa. Sitä hän ei osannut.

– Tampereen vastaanottokeskuksessa asui kuitenkin perhe, joka otti minut ruokakuntaansa. Minä leikin vastavuoroisesti heidän lastensa kanssa ja kävin kaupassa.

Isä kuoli Somaliassa

Alin seikkailumieli valui murheeksi kolmen kuukauden päästä. Sota jatkui kotimaassa ja tieto kertoi isän kuolleen. Luodista oli saanut toinenkin läheinen.

– Kuherruskuukausi päättyi mutta päätin pärjätä. Pidin koulunkäynnistä ja uskoin parempaan tulevaisuuteen. Somaliyhteisö antoi korvaamatonta tukea. Halu palata oli kuitenkin välillä kova.

Ali sai oleskeluluvan seitsemässä kuukaudessa ja muutti vastaperustettuun Turun perheryhmäkotiin. Hän suoritti peruskoulun ja tietotekniikan mekaanikkoammattitutkinnon.

– Vajaan 21 vuoden aikana en ole ollut kahta kuukautta pidempään työtä vailla. Jos palkkatyötä ei ole löytynyt, olen ollut kursseilla tai työharjoittelussa.

Ura löytyi vastaanottokeskuksesta

Vuosituhannen vaihteen lähestyessä Alas Ali oli ehtinyt toimia koulunkäyntiavustajana ja tulkkina. 2007 hän valmistui elektroniikkainsinööriksi. Opiskeluaikana hän teki ilta- ja viikonlopputöitä Telestellä ja Nokialla. Kun alan työllisyys heikkeni, Ali kävi taksi- ja järjestyksenvalvojakurssit.

Pidempi työrupeama löytyi Turun Pansion vastaanottokeskuksesta. Siellä hän toimi pakolaisohjaajana ja jatkoi sieltä maahanmuuttajien neuvontapisteen ohjaajaksi. Hän aloitti yrityskoordinaattorina maahanmuuttajien työllisyysprojektissa viime vuoden alussa.

38-vuotias Ali valittiin keskustan listalta Turun kaupunginvaltuustoon viime kunnallisvaaleissa.

– Mitä seuraavaksi? Ruotsiin en ainakaan lähde, Ali vakuuttaa ja päästää hekottavan naurun.

– Aikuisiän korkeakouluopintoja, ehkä. Sosiaaliala kiinnostaa.

Kommentointi suljettu asiattomien viestin vuoksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.