Tuplanopeutta kaasutellut opiskelija vetosi oikeudessa siihen, että "varmatoiminen BMW" on suunniteltu Saksan autobahneille

Hurjaa ylinopeutta kaahanneelle opiskelijamiehelle määrättiin kova päiväsakkorangaistus tämän kaasuteltua BMW:llä Rovaniemellä.

Tapaus sattui elokuussa. Mies oli ajanut valtatie 4:llä Rovaniemen keskustan kohdalla noin 90–95 kilometriä tunnissa, vaikka nopeusrajoitus paikalla on 60 kilometriä tunnissa. Sen jälkeen hän kiihdytti vauhtinsa 163 kilometriin tunnissa alueella, jossa nopeusrajoitus oli 80 kilometriä tunnissa. Nopeus oli siis rajoitukseen nähden kaksinkertainen. 

Tiellä oli tapahtuma-aikaan runsaasti muuta liikennettä. Miehellä oli kyydissä yksi matkustaja.

Puolustus: "Erittäin varmatoiminen ja nykyaikainen auto"

Mies myönsi oikeudessa tekonsa, mutta vetosi siihen, ettei paikalla syntynyt konkreettista vaaraa.

– [Miehen] käyttämä auto on ollut osapuilleen kolmen vuoden ikäinen BMW 530, eli erittäin varmatoimintoinen ja nykyaikainen auto, jollaiset alun perinkin on valmistettu siihen tarkoitukseen, joita Saksan moottoriteillä käytettävät korkeat ajonopeudet edellyttävät, miehen vastauksessa perustellaan.

Opiskelijamies perusteli myös, että vankeustuomion aiheuttama rikosrekisteri aiheuttaisi hänelle sanktioita "yli äyräiden". Hän vetosikin sen puolesta, että hänen tuomionsa olisi sakkoja.

– [Miehelle] on määrätty poliisin toimesta ajokielto, ja hän on saanut asiassa tähän mennessä sellaisen opetuksen, että hänen jalkansa asettuu polkimella kevyesti sen jälkeen, kun ajokielto aikanaan loppuu, vastauksessa kaunokielisesti ilmaistiin.

Autoaamu: Mielikuvat eri automerkeistä 8:00
Mielikuvat eri automerkeistä – Huomenta Suomen vieraina olivat vuonna 2018 Aalto-yliopiston professori Pekka Mattila ja esiintyjä, kouluttaja Marianne Harjula.

Tuomio törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta

Oikeus huomioi, että valtatiellä ei ollut kevyttä liikennettä ja ajokeli oli kuivan kesäinen. Lisäksi mies oli ajanut ohituskaistaa ilman ajovirheitä huomattavasta ylinopeudesta huolimatta. Tämän takia mies tuomittiin vankeusrangaistuksen sijasta sakkoihin.

Vuonna 2001 syntynyt opiskelija tuomittiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta 85 päiväsakon rangaistukseen. Miehen vähäisten tulojen vuoksi tämä tarkoitti 510 euron seuraamusta.

Tältä eri automerkkien logot näyttivät ennen vanhaan 3:28
Muistatko, millaisia olivat autovalmistajien vanhat, mutta ikoniset logot?

Lue myös:

    Uusimmat