Mainos

Tuoreessa Somalia-arviossa ja matkustustiedotteessa ristiriita – kohderyhmät erilaisia

Somalian turvallisuustilanne on ulkoministeriön mukaan edelleen hyvin huono eikä suomalaisten pidä matkustaa maahan.

Maahanmuuttovirasto on päivittänyt tänään turvallisuusarvionsa Somalian tilasta ja linjaa, että kaikkien etelä- ja keski-Somaliasta tulevien ei voida katsoa olevan vaarassa. Viraston mukaan erityisesti pääkaupunki Mogadishun turvallisuustilanne on parantunut.

Jos vertaa suomalaisille tarkoitettuja matkustustiedotteita ja Maahanmuuttoviraston uutta turvallisuusarviota, niin lopputulema on hyvin erilainen.

– Nämä on hyvin erilaiset kohderyhmät. Turvallisuus on myöskin riippuvainen siitä osaamisesta, kielitaidosta, paikallistuntemuksesta, kulttuurista ja tavoista. Suomalainen matkustustiedote on tarkoitettu suomalaisille matkailijoille, ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön päällikkö Teemu Turunen selventää erilaisia tulkintoja.

Lähtökohtana Pihtiputaan isoäiti

Ristiriitaa ei ulkoministeriön mukaan asiassa nähdä, koska matkustustiedotteet on tarkoitettu yksinomaan suomalaisille.

– Lähtökohtaisena ajatuksena siinä voi pitää tällaista Pihtiputaan isoäitiä, joka miettii minne päin maailmaa hän voisi matkustaa ja mitä riskejä matkustamiseen liittyy. Tähän liittyen ulkoministeriön matkustustiedote Somaliaan on hänelle tarkoitettu ja hänelle maa on ehdottomasti vaarallinen. Emme suosittele Somaliaa suomalaisille matkailijoille. Turunen sanoo.

Myös ulkoministeriö on parhaillaan päivittämässä Somalian matkustustiedotetta. Viimeksi Somalian turvallisuustilannetta on päivitetty ministeriön matkustustiedotteissa elokuussa.

Maahanmuuttoviraston mukaan turvallisuustilanne maassa on parantunut viime aikoina, mutta ulkoministeriö näkee asian matkailijan näkökulmasta, eikä lähiviikkoina päivittyvään matkustustiedotteeseen ole tulossa isoja muutoksia.

– Turvallisuustaso on säilynyt Somaliassa samana. Kaikilla EU-mailla on matkustustiedotteet ja yhteistyössä näitä tietoja vaihdetaan ja arvioidaan sitä kokonaisuutta minkälainen tilanne on länsimaiselle matkustajalle. Somalian tilannetta arvioi muden kanssa yhteistyössä esimerkiksi Suomen Nairobin suurlähetystö, joka on lähin suurlähetystö, toteaa Turunen.

Länsimaiselle matkustajalle Somalia nähdään huonona matkailumaana.

– Tässä matkustustiedotteessa nostetaan esille tämä erityinen riski länsimaalaisille kohteille ja henkilöillekin. Muun muassa terroristijärjestö Al Shabaab on uhannut nimenomaan länsimaisia kohteita ja ihmisiä, havainnollistaa ulkoministeriön konsuliasioiden yksikön päällikkö. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.