Tuore Finlandia-voittaja puhuu ääneen kirjoittaessaan ja uskoo kirjan vetovoimaan digitaalisuuden keskellä

Kaunokirjallisuuden Finlandia -voittaja 7:21

Tuore kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja Olli Jalonen on saanut makustella voittoa vajaan vuorokauden. Jalonen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa jatkavansa kirjoittamista entiseen tapaan jo tulevana sunnuntaina.

– Kyllä vakaa aikomus on tehdä ensi viikko ihan oikeaa työtä, Jalonen pohtii palkintopyörityksen ollessa vasta aluillaan.

Jalonen pokkasi eilen kaunokirjallisuuden Finlandian teoksella Taivaanpallo. Jalonen on siitä erittäin harvinainen kirjailija, että palkinto ojennettiin miehelle jo toisen kerran. Ensimmäinen Finlandia tuli vuonna 1990.

Jalonen kertoo tehneensä Taivaanpalloa noin 30 vuotta. Idea synty purjehdusretkellä syrjäiselle St. Helenan saarelle. 

Kirjailija kertoo kypsyttelevänsä teoksiaan pitkään.

– Silloin 90-luvulla minulla oli työn alla ja ajatuksissa teoksia, joiden ideat olivat syntyneet 70-luvulla.

DIgitaalisuuden valta huolettaa Jalosta, mutta kirja pitää pintansa.

– Siitä olen huolissani, että perinteisten kirjojen lukeminen vähenee. Mutta olen myös optimistinen, että se palaa. Ihan lapsuudessa on tärkeää, että vanhemmat lukevat lastensa kanssa ja lapsilleen. Niistä hetkistä jää hyviä muistoja. Vaikka välissä olisikin kunnon teiniaika ja someaika, hyvät kokemukset muistuvat sitten mieleen ja palataan kirjojen pariin, Jalonen uskoo.

Lääkäri on puuttunut aikojen saatossa Jalosen erääseen työtapaan. 

– Kirjoittaessa puhun ääneen. Ennen se oli muminen ja puheen välimaastosta ja rasitti kovasti äänihuulia. Nyt puhun kovempaa, niin ei rasita.


Lue myös:

    Uusimmat