SDP:n Mäkynen hallituksen budjettiehdotuksesta: Riikka Purran vaalilupausten pettäminen vahvistuu – Saarikko pelkää "kohtuutonta cocktailia"

Budjettineuvottelut päättyivät – valtiovarainministeri Purra esittelee ehdotuksen 21:10
Näin Riikka Purra kertoi päivällä budjettiesityksestä.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ja SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen kommentoivat MTV Uutisille Purran tänään esittelemää budjettiehdotusta.

Annika Saarikko näkee, että budjetin mittakaava on sama kuin aiempina vuosina edellisellä hallituksella. 

– Suunta taloudessa on tietenkin oikea näillä vaikeillakin päätöksillä, mutta huolettaa myös talouden suhdannetilanne. 

Saarikon mukaan hallituksen pitää ottaa huomioon, että työttömyyden ja konkurssien riskejä on ilmoilla.

– Eniten huolettaa esityksessä säästöt, joita kohdistetaan nyt hyvinvointialueille ihmisten arkisiin palveluihin, hoivakoteihin ja sote-asemille. 

Se on Saarikon mielestä väärää politiikkaa, jota hän ei pidä viisaana tässä ajassa.

Keskusta huolissaan lähipalveluista

Saarikko toteaa tiedotteessaan, että mitä kipeämpiä päätöksiä edessä on, sitä enemmän valtaapitävillä tulee olla oikeudentuntoa. 

Hän näkee vaarana, että lähi- ja peruspalveluihin ja perusturvaan tehtävät leikkaukset osuvat useaa kautta samoihin ihmisiin, etenkin työttömyydestä kärsiviin lapsiperheisiin. 

– On oikein, että hallitus ottaa taloustilanteen vakavasti ja kyllä keskustan mielestä myös uudistuksia työmarkkinoille tarvitaan, Saarikko kertoi MTV Uutisille. 

– Suurin huoleni liittyy lähipalveluihin. Hyvinvointialueet, jotka ovat vasta aloittaneet työnsä, ajetaan nyt kohtuuttomaan tilanteeseen ja suomalaisten lähipalvelut vaarantuvat Purran budjetin vuoksi. Sitä en voi hyväksyä. 

Kohtuuton cocktail

Saarikon mielestä uhkana on, että samojen ihmisten toimeentuloa heikennetään, palveluja ruuhkautetaan ja viedään kauemmaksi, ja terveydenhuollon asiakasmaksuja sekä lääkkeiden hintoja nostetaan.

– Se olisi kohtuuton cocktail kaikista heikoimmassa asemassa oleville, Saarikko sanoi. 

Mäkynen: "Vaalilupausten pettäminen vahvistuu"

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen ei ole ilahtunut budjettiehdotuksesta.

– Riikka Purra esitteli budjettiesityksen, jossa hänen omien vaalilupaustensa pettäminen vahvistuu, Mäkynen sanoi MTV Uutisille.

– Tehdään suuret leikkaukset pienituloisten toimeentuloon, minkä ei pitänyt perussuomalaisille käydä. Valtion talous ei silti ole tasapainottumassa, Mäkynen sanoo.

Positiivistakin löytyy

Mäkysen mukaan positiivista budjetissa on se, että tutkimus- ja tuotekehityksen rahoitukseen ollaan satsaamassa, kuten viime hallituskaudella sovittiin yhdessä hallitus- ja oppositiopuolueiden välillä. 

– Se on tosi tärkeää Suomelle ja mahdollistaa tuottavuuskasvun ja pidemmällä välillä, sekä  myös työllisyyden ja julkisen talouden parantumisen. Siitä pitää hallitukselle tunnustusta antaa.

Mäkynen sanoo myös haluavansa katsoa vielä tarkemmin, miten hallitus aikoo rahaa käyttää ja pitää tärkeänä, että se menee oikeisiin kohteisiin niin perustutkimukseen kuin yritysten perustoimintaan. 

– Meidän mielestä julkista taloutta pitää ensinnäkin sopeuttaa suhteessa suhdannetilanteeseen. Nyt tässä Purran esityksessä ei mitenkään oteta huomioon esimerkiksi sitä, että esimerkiksi rakennusala on pysähtymässä Suomessa ihan kokonaan ja teollisuudessa on isoja ongelmia. 

SDP ottaisi verotuksen mukaan talkoisiin

Mäkysen mukaan useat ekonomistit ovat sanoneet, että suurimpia leikkauksia pitäisi lykätä edessä olevan taantuman ylitse. 

Sopeuttamistoimissa pitäisi Mäkysen mielestä toimia toisella tapaa kuin mitä Purran budjettiehdotuksessa on esitetty. 

– Toisaalta on mahdollista sopeuttaa myös oikeudenmukaisesti, eli käyttää toisaalta verotusta, mukana toisaalta omistuksen verotusta ja rikkaimpien verotusta korottamalla ottaa heidät myös mukaan näihin talkoisiin, millä vähennettäisiin sitä kuormaa, joka tulee kaikista heikoimmassa asemassa oleville. 

– Eli tekisimme tämän oikeudenmukaisemmin ja ottaisimme myöskin verotuksen mukaan näihin sopeutustoimiin, Mäkynen kertoo. 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat