Tuore brittitutkimus koronaviruksesta: eristystoimet pelastaneet miljoonia ihmishenkiä Euroopassa

Rajoituksia avattiin, mutta tartunnat pysyvät pohjamudissa – tässä Suomen ja maailman kattava tilannekatsaus koronaepidemiaan 20:18
Katso myös video: MTV Uutiset Livessa tehtiin tilannekatsaus koronapandemiaan ja käsiteltiin rajoitusten purkamisen vaikutuksia.

Imperial College Londonin tekemän tutkimuksen mukaan koronarajoitusten ansiosta oltaisiin säästetty 3,2 miljoonaa ihmishenkeä.  

Sama tutkimusryhmä tuki myös päätöstä rajoitusten käyttöön ottamisesta Britanniassa. 

Tutkimuksessa keskityttiin 11 eurooppalaisvaltion – Iso-Britannian lisäksi muun muassa Ranska, Saksa ja Ruotsi – toimintaan koronaepidemian aikana toukokuun alkuun saakka. Tähän mennessä tutkittavissa maissa oli kirjattu yhteensä noin 130 000 koronakuolemaa. 

Tutkijoiden käyttämä mallinnus lähti oletuksesta, että ihmiset eivät olisi muuttaneet toimintaansa vapaaehtoisesti ilman rajoituksia. Tausta-oletuksena oli myös, että koronakuolemat eivät ruuhkauttaisi sairaaloita, kuten joissain maissa lähes kävikin.

Alkaako toinen korona-aalto kesällä?

Mallinnuksessa oletettiin lisäksi, että esimerkiksi Iso-Britannia olisi jo saavuttanut laumaimmuniteetin, ja uusia tartuntoja ei enää todettaisi tässä vaiheessa. 

Sen sijaan tutkijat arvioivat nyt, että vasta neljä prosenttia Euroopan maiden kansalaisista olisi saanut koronatartunnan. Rajoitusten purkaminen tässä vaiheessa olisi siis riski uuden tartunta-aallon käynnistymisestä. 

–Väitteet siitä, että kaikki on ohi, voidaan unohtaa. Olemme vasta pandemian alkuvaiheessa, sanoo tohtori Seth Flaxman Imperialin yliopistosta.  

Tutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä BBC

Lue myös:

    Uusimmat