Tuoksukynttilät häiritsevät enemmän kaupoissa kuin kotona

Tuoksukynttilöiden sesonki on taas alkamassa eikä tuoksuyliherkille ja astmaatikoille ole luvassa helpotusta. Tuoksukynttilät voivat aiheuttaa vakaviakin oireita astmaatikoille.

Tuoksukynttilät ovat pian taas kaupoissa, Allergia- ja astmaliiton toiveista huolimatta. Ongelmana ei allergianeuvoja Anne Vuorenmaan mukaan ole se, että tuoksukynttilöitä poltetaan kotona. Ongelman aiheuttavat kaupat: sesonkituotteet sijoitetaan kaupoissa usein kassojen ja sisäänkäynnin lähelle niin, ettei niitä voi välttää.

– Vaikkei niitä poltetakaan, astmaatikot ja tuoksuille yliherkät saattavat saada kynttilöistä oireita, Vuorenmaa valittelee.

Allergia- ja astmaliitto on kampanjoinut jo vuosi sitten tuoksukynttilöiden poistamiseksi markkinoilta.

Harmittoman tuntuinen kynttilä voi aiheuttaa pahoinvointia

Allergiselle oireet voivat olla voimakkuudeltaan lamauttavia. Ne vaihtelevat astmaoireista pahoinvointiin ja ikävään päänsärkyyn. Tuoksuyliherkkyyteen ei ole olemassa minkäänlaista täsmälääkettä tai hoitoa, jonka kaupassa voisi ottaa oireiden alkaessa.

Tuoksukynttilöistä ei ole olemassa miedompia allergia- ja astmaystävällisiä versioita, joten tuoksuyliherkkien ja astmaatikkojen on tyytyminen tavallisiin kynttilöihin. Ne eivät aiheuta oireita edes astmatikoille, vaan oireiden syynä on juuri tuoksukynttilän hajuste.

Jos tuoksukynttilöitä käyttää säännöllisesti, niiden tuoksu voi pinttyä pintamateriaaleihin. Mikäli siis tietää, että kyläilemään on tulossa astmaatikko, varman päälle pelaava pitää Vuorenmaan mukaan parin päivän tauon tuoksukynttilöiden polttamisessa.

Lue lisää:

Kuva: Shutterstock

Juulia Jaulimo / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja