Tunnistatko aidon kullan? Haistele, maistele ja hiero

Aidon kullan tunnistamiseksi on olemassa muutama hyvä keino. Jos et esimerkiksi ostohetkellä pääse varmistamaan kullan aitoutta asiantuntijalta, luota haju- ja makuaistiisi.

Etenkin matkustellessa tulee houkutus täydentää omaa korukokoelmaa ja hankkia pysyvä muisto lomamatkalta. Ennen ostopäätöstä kannattaa varmistaa, että kysymyksessä on aito koru eikä vain kullanvärinen väärennös. Yleensä liian halvat korut eivät ole aitoja mutta aitouden tunnistamiseen on muitakin keinoja.

Tarkasta leimat

Koru sisältää 18 karaatin edestä kultaa, jos leimassa lukee 18K tai 750. Korussa pitäisi olla 75 prosenttia puhdasta kultaa, jolloin siitä pitäisi maksaa korkeintaan sama prosenttimäärä kullan päivän hinnasta. Leimoihin ei kannata kuitenkaan aina luottaa ja etenkin kultaa sisältämättömiä sormuksia leimataan usein.

Pidä mukanasi magneetti

Testaa koru magneetilla. Koska kulta ei ole magneettista, se ei tartu magneetiiin. Väärennetty kulta napsahtaa magneettiin kiinni.

Haistele, maistele ja hiero

Kulta ei maistu eikä haise metallille. Jos koru haisee tai maistuu pahalle, se on todennäköisesti väärennös. Korua kannattaa myös hieroa kädessä. Kulta johtaa lämpöä eli aito koru lämpenee sitä hierottaessa.

Turvaudu ammattilaiseen

Korun kultapitoisuuden voi varmistaa ammattilaiselta, joka voi testata sen muun muassa hapoilla.

Lue lisää:

Lähde: KultaRahaksi Oy

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja