Tunnista sydänkohtauksen oireet – ja pelasta henkesi!

Monen pelkäämä hengenvaarallinen sydäninfarkti iskee useimmiten nopeasti ja arvaamatta. Infarkti saattaa kuitenkin antaa itsestään varoitusmerkkejä jo kauan ennen kuin kohtaus iskee.

Sydänkohtaus ei ole harvinainen sairaus, sillä siihen kuolee Suomessa vuosittain jopa noin 13 000 ihmistä. Monesti sydänkohtaus varoittaa itsestään erilaisten oireiden muodossa jo etukäteen. Useimmiten sydänkohtauksen saavat henkilöt eivät kuitenkaan tajua ottaa oireita vakavasti, vaan jättävät oireet huomioimatta riskeeraten samalla henkensä.

Sydänkohtaukseen viittaavat oireet tunnistamalla ja niihin ajoissa reagoimalla voi kuitenkin jopa ehkäistä uhkaavan sydänkohtauksen. Jos siis huomaat kärsiväsi seuraavista oireista, ja epäilet että sinulla saattaisi olla sydänongelmia, ota yhteyttä lääkäriin mitä pikimmin.

Jatkuva närästys

Sydäninfarktin uhatessa säännöllistä närästystä saattaa ilmetä jo kauan ennen itse sydänkohtausta. Jos sinulla ilmenee toistuvasti voimakasta ja häiritsevää närästystä, eivätkä närästyslääkkeetkään tunnu vaivaan auttavan, on viisainta hakeutua asian takia tutkimuksiin.

Uniongelmat

Univaikeudet voivat viitata moneen eri terveysongelmaan, joten läheskään aina ei syynä ole välttämättä sydänsairaus. Useimmiten hengitysvaikeudet nukkuessa liitetäänkin esimerkiksi uniapneaan, eikä sydänoireita näin osata epäillä univaikeuksien aiheuttajana.

Nukkumisvaikeudet voivat kuitenkin liittyä myös sydänsairauksiin, sillä sydämen vajaatoiminta voi ilmetä hengitysvaikeuksina makuuasennossa. Mikäli siis kärsit toistuvista univaikeuksista, ja epäilet sydänsairautta, hakeudu lääkäriin.

Hankaluuksia rappusten kiipeämisessä

Rappusten kiipeäminen on oiva tapa testata fyysistä kuntoa ja yleistä terveydentilaa. Portaita ylös kiivetessä on normaalia hengästyä jonkin verran, mutta mikäli väsyt täysin rappusia noustessasi, olisi sinun syytä huolestua terveydentilastasi.

Vaikeus kiivetä rappuset hengästymättä on klassinen sydänsairauksiin viittaava oire, sillä sydänongelmaiset hengästyvät ja väsyvät usein voimakkaasti jo muutaman rappusen kiivettyään.

Rintakipu

Rintakipu on yleensä se viimeinen ja selkein varoitusmerkki orastavasta sydäninfarktista. Jos siis tunnet kipua rinnassasi, on hoitoon syytä hakeutua heti eikä vasta myöhemmin. Sydänkohtaukseen viittaava rintakipu voi olla joko puristavaa tai pistävää, ja saattaa säteillä vasempaan käteen tai kaulalle. Rintakivun lisäksi kipu voi ilmetä myös epämiellyttävänä tunteena leuan sekä niskan alueella.

Lähde: ABC News

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat