Tunnista sydämen vajaatoiminta – vie yli 65-vuotiaita eniten sairaalaan

Sydämen vajaatoiminta 23:06

Studio55.fi -lähetyksessä vierailleen erikoislääkäri Johan Lassuksen mukaan tietoisuus sydämen vajaatoiminnasta on huonoa. Lassus kertoo, että sydämen vajaatoiminta on aina seurausta toisesta taudista.

Sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri Johan Lassus kertoo, että sydämen vajaatoiminnassa sydämen verta kierrättävä teho on syystä tai toisesta laskenut.

Lassuksen mukaan väestötutkimusten perusteella on arvioitu, että Suomessa saattaa olla noin 100 000 ihmistä, joilla on sydämen vajaatoimintaa. Tauti on etenkin ikääntyvien sairaus.

– 60–70-vuotiailla tauti on noin kahdella sadasta, yli 80-vuotiailla jo yhdellä kymmenestä, sanoo Lassus.

Tauti ei esiinny koskaan yksinään, vaan on aina seurausta taustalla olevasta sydänsairaudesta.

– Tärkeimmät sydämen vajaatoiminnan aiheuttajat ovat sepelvaltimotauti ja esimerkiksi sydäninfarktin jälkitila, tai sitten kohonnut verenpaine.

Alkoholi on myös Suomessa yleinen sydämen vajaatoiminnan aiheuttaja.

Lassuksen mukaan tietoisuus taudista on yleisesti ottaen huono, vaikka tauti on erittäin vaarallinen ja johtaa usein kuolemaan.

– Sydämen vajaatoiminnan ennuste on huono. Se on tavallisin yli 65-vuotiaan sairaalaan joutumisen syy. Kuolleisuus, etenkin akuutin vajaatoiminnan jälkeen, on korkea, vuoden sisällä yksi neljästä on menehtynyt, kertoo Lassus.

Lassus sanoo, että vajaatoiminnan yleinen oire on hengenahdistus ja hengästyminen pienessäkin rasituksessa.

– Sitten esiintyy öisin ilmenevää hengenahdistusta tai sydänyskää. Sydämen vajaatoiminnasta kertyy nestettä elimistöön, joka aiheuttaa turvotusta, sanoo Lassus.

Mitä tarkoittaa sydänyskä? Miten lääkäri diagnisoi sydämen vajaatoiminnan, ja voiko taudista parantua? Katso Lassuksen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat