Tunnista levottomat jalat – lista oireista

Jos rauhattomat alaraajat tuntuvat usein pilaavan yöunet tai häiritsevän vaikka autossa istuessa, kyseessä saattaa olla levottomien jalkojen oireyhtymä.

Voimakas tarve liikutella jalkoja

Tarve liikutella jalkoja tuntuu pakonomaiselta. Siihen liittyy epämukavia tuntemuksia, kuten kihelmöivää pistelyä, painon ja kiristyksen tunnetta sekä eräänlaista kalvamista tai repimistä. Pohkeiden lisäksi oireita voi tuntua jalkaterissä, reisissä ja jopa käsissä.

Oireet helpottavat, kun jalkoja liikuttelee

Epämukavat tuntemukset loppuvat, kun jalkoja liikuttaa. Lievitys voi olla kokonainen tai osittainen, mutta se alkaa yleensä hyvin pian aktiviteetin alkamisen jälkeen. Helpotus kestää niin kauan kuin jalkojen liikuttelu jatkuu. Kannattaa kokeilla esimerkiksi kävelyä, hieromista tai kylmää suihkua.

Oireet alkavat tai pahenevat levossa

Mitä kauemmin on lepoasennossa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä oireita tulee ja sitä pahempia ne todennäköisemmin ovat. Lepoasennolla ei tarkoiteta pelkästään makuuasentoa, vaan oireita voi tulla ja tuleekin usein esimerkiksi auto- tai lentomatkalla.

Oireet pahenevat illalla, varsinkin makuulla

Oireet pahenevat iltaa kohti. Pahimmillaan ne ovat yleensä iltakahdeksan ja yöllä kahden välillä.

Oireiden takia on vaikea nukahtaa tai pysyä unessa

Merkittävällä osalla levottomien jalkojen oireyhtymää sairastavista on myös niin sanottu yöllinen jaksottainen raajaliikehäiriö. Tällä tarkoitetaan liikkeitä, joita ilmenee yön aikana jaksoittain noin 20–30 sekunnin välein ja jotka voivat aiheuttaa liikkumista unen ja valveen rajamailla. Huonosti nukutun yön jälkeen ihminen on erittäin väsynyt.

Lähteet: Health.com, Duodecim

Lue myös:

    Uusimmat