Tunnista aivoinfarkti ajoissa – minuutit voivat pelastaa hengen

Aivoinfarktin hoidon nopeutuminen minuutilla tuo potilaalle lähes kaksi tervettä elinpäivää lisää. Ajoissa hoitoon pääseminen on mahdollista, jos sairastuneen lähellä on joku, joka tunnistaa aivoinfarktin tavalliset oireet.


Äkillisen aivoinfarktin saaneen selviytymiseen ja toipumiseen vaikuttaa ratkaisevasti se, kuinka nopeasti sairastunut pääsee oireiden alettua hoitoon. Apulaisprofessori Atte Meretojan ryhmän tutkimusten mukaan hoidon nopeutuminen minuutilla pelastaa potilaalle keskimäärin 1,8 tervettä elinpäivää lisää.


Aivoinfarktin liuotushoito aloitettava 4,5 tunnin sisällä oireiden alkamisesta, mutta vaurioita tapahtuu jo tänäkin aikana. Siksi jokainen hoitoon pääsyssä voitettu minuutti on potilaalle elintärkeä.


Kun hätä näyttää aivoinfarktilta, soita 112


Aivoliitto kannustaa kansainvälisenä AVH-päivänä 10.5. suomalaisia painamaan mieleen aivoinfarktin oireet ja toimintaohjeen niiden ilmaantuessa: soita heti hätänumeroon 112. Sairastunut ei aina huomaa oireitaan tai ei pysty niiden takia itse soittamaan apua. Liian moni jää myös kotiin odottamaan oireiden ohimenoa. Näissä tilanteissa valpas ja päättäväisesti toimiva lähimmäinen voi olla sairastuneen hengen ja terveyden pelastaja.


Toinen puoli roikkuu, puhe puuroutuu


Aivoinfarktin tavallisimmat oireet näkyvät päällepäin ja kuuluvat puheesta. Sairastuneen puhe puuroutuu tai hänen on vaikea löytää sanoja. Toinen suupieli voi roikkua ja toisesta raajaparista katoavat voimat tai käsi ja jalka puutuvat. Potilaalla voi olla myös näköhäiriötä. Oireet voivat tulla yksittäisenä tai yhdessä ja ne ovat yleensä kivuttomia. Lue lisää aivoinfakrtin oireiden tunnistamisesta...


Aivoinfarkti kuuluu aivoverenkiertohäiriöihin (AVH). Muita AVH -sairauksia ovat aivoverenvuoto, lukinkalvonalainen aivoverenvuoto ja ohimenevä aivoverenkiertohäiriö TIA.

Lähde Aivoliitto

Miten oman pulssin tunnustelu voi pelastaa hengen?

Katso neurologian professori Risto O. Roineen haastattelu aivoinfarkteista viime keväältä.

Neurologian professori Risto O. Roine haastattelussa. 9:29

Lue myös:

    Uusimmat