Helppo testi paljastaa aivoinfarktin – tunnista nämä oireet

Aivoinfarkti iskee jopa 14000 suomalaiseen vuosittain – myös työikäisiin. Nopea hoitoon pääseminen on olennaista selviytymiseksi, mutta tilanteen vakavuutta voi olla vaikea tunnistaa.


Aivoinfarkti eli aivohalvaus johtuu joko aivovaltimon tukkeutumasta tai verenvuodosta aivoissa. Aivohalvaus iskee äkisti ja yleisimmin sen aiheuttaa aivovaltimon tukkiva veritulppa, joka puolestaan voi olla seurausta valtimon kovettumataudista tai sydämestä lähtöisin olevasta verihyytymästä. Aivoverenvuodon yleisin syy puolestaan on kohonneen verenpaineen koettelemat valtimoiden seinämät.


Yhdysvalloissa suositetaan aivoinfarktioireiden tunnistamiseen pikaista testiä, joka lyhentyy muotoon F.A.S.T. – F kuten sanassa ”face” (kasvot), A kuten ”arms” (käsivarret), S kuten ”speech” (puhe) ja T kuten ”time” (aika).

Kasvot


Aivohalvaus voi oireilla vain toisella puolella kehoa ja näkyä esimerkiksi kasvojen osittaisena halvauksena. Roikkuuko potilaan toinen suupieli, tai onko kasvojen toinen puoli tunnoton? Kykeneekö potilas hymyilemään normaalisti vai jääkö hymy toispuoleiseksi?

Käsivarret


Pyydä potilasta nostamaan käsivarsia. Onko toinen käsivarsi heikko, voimaton tai tunnoton? Roikkuuko toinen käsivarsi enemmän kuin toinen?

Puhe


Epäselvä puhe ja vaikeuden puheen tuottamisessa voivat kieliä aivohalvauksesta. Pyydä potilasta toistamaan esimerkiksi jokin yksinkertainen lause. Kykeneekö hän lausumaan sen oikein vai onko lausunta hankalaa?

Aika


Mikä tahansa näistä merkeistä on syy hakeutua välittömästi sairaalahoitoon, vaikka oireet menisivätkin ohitse. Soita siis heti hätänumeroon! Muista ottaa ylös kellon aika, jolloin oireet ilmaantuivat.

 

Muista myös nämä!


F.A.S.T. testi ei ole ehdoton, sillä aivohalvaus voi oireilla muutoinkin. Yllättävä tunnottomuus raajoissa tai kasvoissa, näköhäiriöt ja kaksoiskuvat, ymmärtämisvaikeudet ja sekavuus, vaikeudet kävelyssä, huimaus ja tasapainohäiriöt voivat niin ikään olla hälyttäviä merkkejä. Myös päänsärky voi kertoa aivoverenvuodosta ja sitä kautta edeltää aivohalvausta.


Lähteet Strokeassociation.org, Terveyskirjasto.fi

Tunne aivovammat – katso video

Aivovauriot voivat kuulostaa pelottavilta, ja vakavasti niihin tuleekin suhtautua. Mutta mitä ero onkaan aivovammalla, aivoverenkiertohäiriöllä ja vaikka aivokasvaimella? Katso professori Olli Tenovuon haastattelu.

Aivovammat. 32:36

Lue myös:

    Uusimmat