Uusi pikatesti voi helpottaa keliakian diagnosoimista – tulos saadaan alle puolessa tunnissa

8:35
Katso video: Voiko keliakiaa ehkäistä?

Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet ja patentoineet uuden menetelmän, joka tarjoaa mahdollisuuden keliakian pikadiagnoosiin.

Nykyisin vallitsevassa menetelmässä näyte täytyy kuljettaa keskuslaboratorioon, jossa monivaiheinen testi kestää tunteja. Uudella menetelmällä tulos saadaan alle puolessa tunnissa.

Katso yllä oleva video: Voiko keliakiaa ehkäistä?

Uutta menetelmää koskeva tutkimusartikkeli on julkaistu yhdysvaltalaisessa tiedejulkaisussa Plos One.

Keliakia on autoimmuunitauti, jota sairastaa noin yksi prosentti väestöstä. Se ilmenee useimmiten erilaisina suolisto-oireina.

Vauraissakaan maissa yli puolet keliakiaa potevista ei kuitenkaan tiedä sairastavansa sitä. Diagnoosin viivästyminen pitkittää oireita ja heikentää elämänlaatua.

"Tämä on lupaava tulos"

Tutkijat keräsivät Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa verinäytteet noin 70 keliaakikolta, joista puolet oli lapsia ja puolet aikuisia. Näytteitä kerättiin lisäksi terveiltä verrokeilta.

Verinäytteet tutkittiin uudella menetelmällä, ja tuloksia verrattiin kahteen nykyisin käytössä olevaan menetelmään.

– Uuden testin tarkkuus vastasi jo nyt varsin hyvin käytössä olevia menetelmiä, kertoo lääketieteen lisensiaatti Juuso Rusanen tiedotteessa.

Tutkijat toivovat nopean menetelmän madaltavan kynnystä seulontaan ja auttavan yhä suurelta osin diagnosoimattomien keliaakikkojen tunnistamisessa.

– Osoitimme nyt myös ensi kertaa menetelmän soveltuvuuden ylipäänsä autoimmuunitautien diagnostiikkaan. Tämä on lupaava tulos ja innostaa vastaavien testien kehittämiseen muihinkin autoimmuunitauteihin, Rusanen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja